2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jótékonykodása sem leplezhette el Al Capone valódi természetét

2023. január 25. 14:50 Múlt-kor

Villámgyors karrier

Chicago az alvilág fellegvára lett. A városban a mindenre kiterjedő korrupciós botrányok már a szesztilalom bevezetése előtt is hosszú ideje mérgezték a közéletet, az amerikaiak józan életvitelre való áttérésének reményében meghozott Volstead-törvény következményei pedig tovább súlyosbították a helyzetet.

Bírók, újságírók és köztisztviselők tucatjai kezdtek el gengsztereknek dolgozni, az illegális alkohollal megpakolt teherautókat pedig sok esetben rendőrségi alakulatok kísérték. A város rivális bandák játékterévé vált.

Miután Al Capone segítségével eltette láb alól a chicagói alvilág addigi vezérét, az alkoholbiznisztől ódzkodó „Big Jim” Colosimót, Johnny Torrio a város szervezett bűnözői hálózatának egyik vezetője lett. A zseniális szervezői vénával megáldott Torrio szinte azonnal maga mellé vette segítőként a törtető Caponét.

Az üzlet pedig beindult. A gengszterek rendkívül finom módszerekkel operáltak. Ha a bártulajdonosok nem tőlük vettek sört, vagy ha nem fizettek védelmi pénzt, előbb figyelmeztették őket, majd ha ez nem bizonyult elég hatásosnak, másodszorra már lerombolták a helyiséget, majd hitelt adtak annak felújítására.

Torrio szabályozott rendszerében mindenki csak egyfajta feladat ellátásával volt megbízva, így könnyen elkerülhető volt, hogy a struktúra átláthatatlanná váljon.

Bár Torriónak egy időre sikerült megbékéltetni a városi bandákat, a fegyvernyugvás tiszavirág-életűnek bizonyult.

Az ellentétek egyre élesebben törtek a felszínre, mígnem Capone megbízására egykori New York-i főnöke, Frankie Yale és emberei 1924 novemberében saját virágkereskedésében végeztek a város északi részét uraló ír maffiavezérrel, Dean O’Banionnal.

A Vincent Drucci, Earl „Hymie” Weiss és George „Bugs” Moran vezetésével újjászerveződött csoport néhány hónappal később azonban megbosszulta a „főnök” halálát. Bár 1925 januárjában az éppen vásárlásból hazatérő Torrióba több golyót is beleeresztettek, csodával határos módon túlélte a merényletkísérletet.

Heteket töltött súlyos sérülésekkel a kórházban, ahol meggyőzték, hogy ez a legmegfelelőbb pillanat a visszavonulásra. Eljött Al Capone ideje.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár