2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Jobb körülmények között került vissza korábbi helyére a Mona Lisa

2019. október 8. 13:16 MTI

Régi helyén, de jobb körülmények között csodálható meg hétfőtől a Mona Lisa, a párizsi Louvre leghíresebb kiállítási tárgya, amelyet a terem (Salle des États) felújítása miatt három hónapra egy másik helyiségbe - a Médicis Galériába - "száműztek" a múzeumon belül.

Mona Lisa
Kép forrása: Wikimedia Commons

A múzeum közlése szerint a Leonardo da Vinci kultikus remekművét bemutató terem felújítása és átalakítása nyomán a világ talán leghíresebb festménye jobb megvilágításban, jobban átlátható üvegfalon keresztül és jobb tájékoztató felirattal lesz megtekinthető.

A Salle des États falait éjkékre festették, hogy jobban kiemeljék a Giocondát és a teremben lévő többi remekművet. Gördülékenyebbé tették a látogatók áramlását is.

A Mona Lisa a múzeum leglátogatottabb termében van kiállítva, amelyet az elmúlt 15 évben nem újítottak fel, noha ezen idő alatt naponta több tízezer ember, a másfél évtized alatt több mint 100 millió látogató tekintette meg a képet, csúcsidőben a zsúfoltság miatt sokszor nem éppen kellemes körülmények között.

A Louvre a leglátogatottabb műkincsét 2005-ben költöztette a rendelkezésére álló legnagyobb és legvilágosabb terembe, amelyet négy évig alakítottak át a perui Lorenzo Piqueras tervei alapján.

A múzeum adatai szerint Leonardo da Vinci remekművét a múzeum látogatóinak 90 százaléka tekinti meg. Sok, távoli országból érkezett látogató nem is kíváncsi a Louvre egyéb kincseire - panaszolják a múzeumban.

A világ leglátogatottabb, évente több mint 10 millió érdeklődőt fogadó múzeumának célja az, hogy a látogatók minél folyamatosabban tekinthessék meg a műkincseket az egyre szigorúbb biztonsági előírások tiszteletben tartásával. Ennek érdekében 2014 óta a Louvre-ban több mint 34 ezer négyzetméternyi kiállítóhelyet újítottak fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár