2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jézus mára eltűnt lábai is megtekinthetők Leonardo da Vinci festményének digitalizált másán

2020. június 19. 17:27 Múlt-kor

Leonardo da Vinci egyik leghíresebb alkotása, Az utolsó vacsora főszereplője, Jézus Krisztus lábai is láthatóvá váltak gigapixeles részletességgel a brit Királyi Művészeti Akadémia és a Google együttműködésének köszönhetően.

Az akadémia a legújabb résztvevője a Google techvállalat Arts & Culture nevű programjának, amely a világ legnevesebb intézményeinek gyűjteményeiből hozza az internet segítségével testközelbe a lenyűgöző alkotásokat.

A most digitalizált művek közt van a reneszánsz mester két tanítványa, Giampietrino és Giovanni Antonio Boltraffio által közösen olajra és vászonra vitt másolata Leonardo híres falfestményének.

Az eredeti falfestmény a milánói Santa Maria delle Grazie-templomban található, és az évszázadok során rengeteget károsodott, részletességéből igen sokat veszített.

E részletek azonban megtalálhatók a tanítványok által készített olajfestményen, köztük Jézus lábai is, amelyek 1652-ben tűntek el, miután egy ajtójáratot vágtak a fal azon szakaszába, ahol elhelyezkedtek.

„A Királyi Akadémia híres arról, hogy kísérletező kedvű, vendégszerető, és egészében modern intézmény a világ minden műkedvelője számára” – mondta el a Google Arts & Culture vezetője, Luisella Mazza. „Habár nem tudjuk személyesen meglátogatni, átélhetjük a világ bármely pontjáról.”

„Azáltal, hogy a világhálóra visszük anyagaikat, a Google Arts & Culture lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a színfalak mögé tekintve láthassák azt a rengeteg tevékenységet, amely ebben az innovatív és kiemelkedő intézményben zajlik” – tette hozzá.

Az online kiállítás több mint 230 fotót és videófelvételt tartalmaz, köztük 24 olyan műremeket, amelyeket rendkívül nagy részletességgel digitalizáltak a techóriás Art Camera nevű rendszerével, amely a legapróbb részleteket is képes megörökíteni.

A kiemelt művek közé tartozik John Constable angol romantikus festő Az ugrató ló című, 1825-ben készült romantikus olajfestménye, az Akadémia egyik alapítója, Mary Moser 1780 körül készült, Tavasz című csendélete, illetve az Akadémia egykori elnöke, Joshua Reynolds egyik önarcképe is.

A Google Utcakép programja segítségével a közönség 17 valós helyszínt járhat be az Akadémián belül, köztük a gyűjteménygalériát, a könyvtárat és a nagyelőadót, továbbá nyolc virtuális túrán is részt vehetnek.

Az érdeklődők ezeken túl 30 digitális „történeten” keresztül tudhatnak meg többet az akadémia gazdag múltjáról, többek közt olyan kevésbé ismert epizódokról, mint Constable és romantikus kollégája, J.M.W. Turner viszálya.

A Google Arts & Culture applikáció felhasználói akár saját otthonukba is elhozhatják a Királyi Akadémia kollekcióját, az Art Projector nevű kivetítő üzemmód segítségével.

„A művészeti galériáknak és múzeumoknak különösen a válságos időkben olyan közösségi tereknek kell lenniük, amelyek ihletet, megnyugvást, szórakozást és vigaszt nyújtanak” – mondta Axel Rüger német művészettörténész, az Akadémia jelenlegi titkára és vezetője. „A Királyi Művészeti Akadémia pontosan ezért létezik 1768 óta.”

„Ilyenkor, amikor ajtóink sajnos zárva tartanak, nagy örömünkre szolgál online folytatni a kulturális javak megosztását, a Google Arts & Culture-on keresztül. A digitális kiállítás itt tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Constable: Az ugrató ló (1825) (kép forrása: Wikimedia Commons)Leonardo eredeti alkotása napjainkban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár