2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Mára „kinőtte” az ember a Leonardo da Vinci által ideálisnak tartott testarányokat

2020. június 12. 14:41 Múlt-kor

Mintegy 500 évvel ezelőtt Leonardo da Vinci (1452-1519) úgy döntött, megrajzolja a szerinte tökéletesen arányos férfi testet. A rajzot ma Vitruvius-tanulmányként ismeri szinte az egész világ, és ma a velencei Gallerie dell’Accademia képtár őrzi. Egy nemzetközi tudóscsoport nemrég összehasonlította a rajz arányait mintegy 64 000 sportos alkatú férfi és nő testarányaival, és arra jutottak, a Leonardo által idealizált arányok több szempontból igen közel állnak a mai emberek testarányaihoz – de nem mindegyikben.

Vitruvius-tanulmány
Kép forrása: Wikimedia Commons

A tökéletes ember

Leonardo 1490 körül készítette a híres rajzot, Marcus Vitruvius Pollio (Kr. e. 80-70k. – Kr. u. 15 után) római építész tízkötetes Az építészetről (De architectura) című művének harmadik kötetében leírt arányok alapján, amelyekkel a reneszánsz zseni rengeteget foglalkozott.

Vitruvius azt írta: „Mert, ha az embert a hátára fektetik, kinyújtott kézzel és lábbal, és körzőt a köldökéhez helyeznek, két keze és lába ujjai érintik az innen írt kör kerületét. És miként az emberi test köralakot ad ki, úgy négyzet is rajzolható belőle.”

Az ókori építész szerint a négyzet középpontja az ágyéknál van, felső és alsó oldala pedig a fej tetejénél, illetve az egyenesen kinyújtott láb talpánál érinti a testet, két másik oldala pedig az oldalra kinyújtott kéz ujjainál.

A csapat arra jutott, az ágyékmagasság, a vállszélesség, és a térdmagasság tekintetében a mai emberek átlagban tíz százalékon belül megközelítik a Vitruvius-tanulmány arányait, míg a karfesztávolság, valamint a mellkas és a combhossz tekintetében többnyire meghaladják azokat.

„Leonardo a Vitruvius által leírt ideális emberi testet kívánta megörökíteni” – írták a tudósok tanulmányukban. „Ehhez maga mérte le a különféle arányokat, majd összeadta őket, létrehozva a világ egyik leghíresebb rajzát az emberi testről – a Vitruvius-tanulmányt.”

„Napjainkban már lehetséges precíz embertani testmértékekhez jutni gyorsan, nagy számú egyéntől. Megismételtük ezért modern testszkenneléses mérésekkel az ő megközelítését, hogy meghatározzuk, milyenek lennének a vitruviusi arányok a modern adathalmaz szerint, és hogyan néznének ki a Vitruvius-tanulmány stílusában megrajzolva” – írták.

Diana Thomas, az amerikai West Point-i katonai akadémia matematikusa elmondta: „A minták és a számítási módszerek különbségei ellenére Leonardo da Vinci ideális emberi teste és a mai mérések által kiadott arányok hasonlóak voltak.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Leonardo da Vinci (kép forrása: thorvaldsensmuseum.dk)Kép forrása: Wikimedia CommonsMarcus Vitruvius Pollio (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár