2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismerkedjen meg Tutanhamon dédszüleivel

2016. március 7. 08:35

Egy lépésre a tragédiától

Amikor Juja és Tuja meghalt, királyi rokonaik tettek róla, hogy uralkodói pompával, a Királyok völgyében, a királyok és főnemesek temetkezési helyén földeljék el őket. KV46 néven azonosított sírjukat 1905-ben fedezték fel. A szakértők úgy vélik, a sírt háromszor is kirabolhatták – egyszer nem sokkal a temetés után, kétszer pedig akkor, amikor közelben lévő sírhelyek épültek. A mozgatható tárgyakat – úgymint az ékszereket vagy az értékes olajokat tartalmazó tárolóeszközöket – elvitték, de valószínűleg megzavarhatták őket, mert még így is számos olyan kincset hagytak hátra, amelyek az ókori Egyiptom aranykorának gazdagságáról tanúskodnak. 

Bár a mumifikálás egy hosszú és költséges folyamat volt, a balzsamozók Juja és Tuja esetében láthatóan nem sajnálták a pénzt. A két múmia arcáról készült képeket nézve szinte úgy tűnhet, mintha csak nemrég hunytak volna el. Hasonlóan lenyűgözőek a sírban talált mellékletek is. A kutatók többek között aranyozott koporsókat és maszkokat, csillogó székeket és ágyakat, egy teljes szekeret, díszes mészkő vázákat, intarziás dobozokat, egy emberi hajból készült parókát, bőrből és szalmából font szandálokat, valamint kis szobrokat, ún. usébtiket is találtak, amelyeknek az volt a feladata, hogy a túlvilágon életre kelve gazdáikat szolgálják. 

A sírban talált kincsek azonban csak a szerencsének köszönhetően tekinthetők meg ma is. A feltárást finanszírozó amerikai milliomos, Theodore Davis ugyanis nem tudta kivárni, míg a sírba bevezették az elektromos világítást, és két társával együtt gyertyákkal hatolt be a kamrába. A gyertyák „annyira kevés fényt adtak, és annyira elvakítottak minket, hogy nem is láttunk semmit az arany csillogásán kívül” – emlékezett vissza Davis. A milliomos – kezeiben egy-egy gyertyával – túl közel merészkedett az egyik koporsóhoz, miközben egy feliratot próbált elolvasni. Egyik társa szerencsére még időben észlelte a veszélyt, és elhúzta Davist a gyúlékony tárgytól. Ez mentette meg a sírhelyet a pusztulástól, amely a könnyedén lángra lobbanó anyagokkal teli kamrában szinte biztosan bekövetkezett volna. Hasonlóan kényes helyzet – a modern  technológiának hála – a Tutanhamon sírja mögötti falban feltételezett kamrák feltárásakor nem fordulhat majd elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A jobb oldali aranyozott gipszmaszk annak a tárolóeszköznek a tetejeként szolgált, amelyben Tuja egyik belső szervét helyezték el. A becsomagolt belső szerveket kőből készült edényekbe rakták, amelyeket a képen látható fej alakú „dugóval” zárták le UsébtikAranyozott isten-és istennőalakok egy fekete szurokkal bevont faládán. A ládában négy kanópuszedényt helyeztek el, amelyekben Tuja belső szerveit tárolták Egy ritka, mészkőre festett balzsamozó asztalon fekvő usébti. Az emberfejű madár a lelket jelképeziMészkővázákEzt az aranyszéket Tuja és Juja unokája, Szitamon ajándékozta nagyszüleinek. A széktámlán látható ábrázoláson szolgák arany nyakláncokat nyújtanak át Szitamonnak Arannyal, ébenfával, elefántcsonttal és kék színű kerámiával díszített faláda, amelyben egykor feltételezhetően ékszereket tároltakTuja halotti maszkja
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár