2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen holttest a parton: a Tamám shud-rejtély

2019. március 14. 15:18 Múlt-kor

A férfit „a somertoni férfi” névvel illették, a tengerpartról, ahol megtalálták élettelen testét. A hatóságok semmiféle azonosító dokumentumot nem találtak rajta, csupán egy könyvből kitépett papírdarabot, melyen az állt: „Tamám shud” – azaz „bevégeztetett”, perzsa nyelven.

Hetven éves rejtély

A somertoni férfi rejtélye máig borzolja a kedélyeket mind a nyomozók, mind a kíváncsi emberek körében. A jól öltözött embert találták ülő helyzetben találták, egy tenger melletti falnak nekitámasztva, egy félig elégett cigarettával zakója hajtókáján. Személyén kizárólag az ominózus szöveget tartalmazó papírfecnit találták a nyomozók. Miközben új és az ügy zavarosságát csak egyre növelő bizonyítékok kerültek elő az elkövetkező napokban, a hatóságok nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Hét évtizeddel később továbbra sincs értékelhető magyarázat a rejtélyre.

A megtalálás

1948. november 30-án körülbelül este hét órakor John Bain Lyons és felesége az ausztráliai Adelaide-ben található Somerton Beach nevű partszakaszon sétáltak a tenger mellett. A közeli mozgássérült gyermekek számára fenntartott otthonnal szemben lévő parti betonfalnál megpillantottak egy ülő helyzetben lévő férfit – kinyújtott lábai keresztben voltak, mintha csak pihenne.

A férfi azonban háromrészes öltönyt viselt, amely igen szokatlan öltözet a homokban való ücsörgéshez. A pár visszaemlékezése szerint mindössze 20 méterre voltak tőle, amikor megemelte jobb karját, majd visszaejtette a földre. Lyons számára úgy tűnt, a férfi részeg, és éppen próbál meggyújtani egy cigarettát, így távolabb mentek. Körülbelül fél óra elteltével egy másik pár is látta a falnak támaszkodva ülő férfit. Karja már a földön nyugodt, arcát pedig elborították a szúnyogok. Úgy gondolták, alszik – még viccelődtek is azon, mennyire mély álomban lehet, ha a szúnyogok nem zavarják.

Másnap, december 1-jén reggel körülbelül 6:50-kor egy csoport lovas vette körbe a holttestet. Lyons, aki már előző este is látta a férfit, éppen jött ki a vízből egy reggeli úszás után, és amint meglátta a tömeget ugyanazon a helyen, megdöbbenve jött rá, hogy feleségével egy halott embert láttak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A holttest lovasok általi megtalálásának rekonstruált jelenete (kép forrása: phys.org)A könyvbe írt kód (kép forrása: abc.com.auA somertoni férfi temetése (kép forrása: All That's Interesting)A férfi sírköve. „Itt nyugszik az ismeretlen férfi, akit Somerton Beach-en találtak 1948. december 1-jén.” (kép forrása: mentalfloss.comJeslyn (Jessica Thomson) fia, Robin Thomson (kép forrása: abc.net.au)A nyomozók a bőrönd tartalmát vizsgálják (kép forrása: All That's Interesting)Jeslyn (Jessica Thomson) fiával, Robinnal (kép forrása: news.com.au)Rachel Egan (kép forrása: abc.net.au)A papírdarab (kép forrása: darkhistories.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár