2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Írek, indiaiak, új-zélandiak és angolok is álltak át a brit oldalról Németországhoz a világégések során

2018. október 24. 15:58 Múlt-kor

Brit katonák a Harmadik Birodalom szolgálatában?

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, voltak brit katonák, akik beléptek a német hadseregbe, de még olyanok is, akik a náci állampárt fegyveres szervezetéhez, a Waffen-SS-hez csatlakoztak. Az első világháborús írek közötti agitációhoz hasonló módon közelítették meg a németek a második világháborúban az egyre inkább függetlenségre vágyó Indiát.

A német hadseregen, a Wehrmachton belül létrehozták a Szabad India Légiót, amely hatékony propagandafogásnak bizonyult: a háború során több mint 2500-an léptek be, eleinte Németországban tanuló indiai egyetemisták és néhány hadifogoly az észak-afrikai harcokból, majd később lényegesen több német fogságba esett indiai katona. A belépés teljességgel önként történt, ami ilyen számok mellett jól mutatja az indiai katonák érzéseit a brit fennhatóság iránt. A „Tigris Légiónak” is nevezett alakulat 1942-től 1944-ig a Wehrmacht része volt, de frontvonalbeli szerepet nem kapott – többnyire adminisztratív és más nem harci feladatokra alkalmazták, propagandaértéke fontosabb volt, mint harcba vetése.

Az indiai légió 1944 augusztusától a Waffen-SS részét képezte, amelyben a háború végére a nem-német katonák száma meghaladta a németekét. A Waffen-SS személyi állományának alakulása jól példázza, hogy Németország a második világháborúban is hasonló emberhiánnyal küzdött, mint az elsőben, ebben a konfliktusban azonban több országból meríthetett kiegészítő csapatokat, ahogyan arról még szó lesz a továbbiakban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sir Roger CasementRoy Courlander új-zélandi önkéntesA Brit Szabad Hadtest katonái német egyenruhábanIndiai önkéntes egy kiépített állásban az Atlanti falnál Franciaországban, MG34 típusú géppuskávalA húsvéti felkelés során Dublin központja romhalmazzá váltIndiai önkéntesek egy német katonávalJohn AmeryJohn Amery feleségével, Una Wing színésznővel 1933-banA Brit Szabad Hadtest felvarrói: a zubbony ujjának felkarjára való pajzs, az egység nevét tartalmazó, bal alkaron viselt szalag, illetve az egyenruha hajtókáján viselt SS-rúnák és az angol címerben is megtalálható Plantagenet-oroszlánokBrit csapatok egy Mark V típusú harckocsit használnak faltörő kosként Dublinban, 1916.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár