Őrült uralkodók

II. világháborús repülőroncsot találtak a tenger fenekén

2015. november 18. 18:15

Az ausztrál légierő és az ausztrál haditengerészet búvárcsoportja nemrég egy második világháborús repülőgép roncsaira bukkant a Korall-tengerben. A kutatók videót is készítettek a viszonylag jó állapotban megmaradt roncs megtalálásáról.

Az Ausztráliában talált II. világháborús hajó

A Catalina A24-25 típusú gépet japán tengeralattjárók és áruszállító hajók elleni hosszú távú bevetéseken használták. A Catalinából 1943. febuár 28-án egy 17 órás bevetés teljesítése közben kifogyott az üzemanyag, így a gép a tengerbe csapódott. A fedélzeten tartózkodó 11 ember életét vesztette. Az újonnan nyilvánosságra hozott felvételen a víz alatti búvárok láthatók munka közben.

Mint a légierő parancsnoka, Leo Davies elmondta, a felfedezés fontos részét képezte a korábbi háborúkban eltűnt katonák keresésére indított projektnek, amelynek során már 3124 második világháborúban, valamint 18 koreai háborúban harcolt katonát is találtak. Davies hozzátette, hogy különösen a katonák utódai számára jelenthet megkönnyebbülést, hogy tudják, hol nyugszanak szeretteik.

A repülőt eredetileg Cairntól mintegy 56 kilométerre délre találták meg 2013-ban, ám a rossz időjárási viszonyok és tervezési nehézségek miatt a további vizsgálatokat két évvel elhalasztották. Az Ausztrál Királyi Légierő által kiadott közlemény szerint a roncsot a tenger fenekén hagyják, hogy így tisztelegjenek a – feltehetően a gépbe temetve nyugvó – legénység előtt.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A Catalina fénykorában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!