Hitler elfeledett szövetségesei

Így viszonyultak az amerikaiak a holokauszthoz

2016. november 21. 13:59

Amikor a második világháborút követően nyilvánosságra kerültek a holokauszt borzalmai, a világot sokkolták a haláltáborokról, iparszerűen űzött tömeggyilkosságokról szóló hírek. Voltak azonban, akiket, bár a kegyetlenség mértéke nyilvánvalóan megrendített, mégsem értek váratlanul a hírek, mivel már korábban figyelmeztettek arra, hogy a nácik nézetei és intézkedései világméretű tragédiába torkollhatnak. 

Zsidó kisfiú megadja magát, Varsó, 1943

Gyanútlan amerikaiak?

Az Egyesült Államokban most az állampolgárok segítségét kérik, hogy a History Unfolded: U.S. Newspapers and the Holocaust (Feltárt történelem: az amerikai hírlapok és a holokauszt) nevű projekt keretében segítsenek kideríteni, mit tudhattak az amerikaiak arról, mi zajlik Európában – olvasható a Smithsonian honlapján. A washingtoni U.S. Holocaust Memorial Museum 2018-ra tervez egy kiállítást az amerikaiak és a holokauszt témában. A projektbe, amelynek keretében 20 fontos történelmi esemény helyi lapokban történő leképződését szeretnék felkutatni a történészek, bárki bekapcsolódhat. A program nem csak a második világháború éveire fókuszál, hanem az azt megelőző időszak feltárására is nagy hangsúlyt fektet: mit tudtak az amerikaiak Hitler egyre növekvő hatalmáról, faji és zsidóellenes törvényeiről és a zsidókkal szembeni elharapódzó erőszakról.

A résztvevőktől nem csak újságcikkeket, leveleket és politikai karikatúrákat is várnak különböző eseményekről, Dorothy Thompson amerikai újságíró náci Németországból való 1934-es kitiltásától kezdve a varsói gettófelkelésen át a Dachau koncentrációs tábor megnyitásáig. A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, mennyit tudhattak az amerikaiak a holokausztról. Az országba özönlő zsidó menekültek tömegei, Hitler politikai terveinek ismerete és a koncentrációs táborok létezéséről szóló bizonyítékok ellenére a szövetségesek nem avatkoztak be a tömeggyilkosságok leállítása érdekében. És ahogy egyre több bizonyíték kerül elő arról, hogy az amerikaiak értesültek Hitler lépéseiről és terveiről, a gyanútlan, tudatlan amerikai közvélemény mítoszát egyre nehezebb fenntartani.

2016 áprilisára már 900 olyan bizonyíték gyűlt össze, amely alátámasztja, az amerikaiak tisztában lehettek Hitler politikájának antiszemita vonásaival, azonban nem vették komolyan az intő jeleket (emiatt egyébként nem feltétlenül lehet az amerikaiakat hibáztatni, a veszélyeztetett helyzetben lévő zsidók többsége sem hitte el ugyanis, hogy a történet szervezetten történő kiirtásukra tett kísérletben végződik majd). A következőkben néhány példát láthatunk arra, hogy voltak, akik felismerték a veszélyt.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
„Kérem, nyomja meg a csengőt nekünk” – kérik a menekült gyerekek a Kongresszus megszemélyesített alakjátólMagyar zsidók érkeznek meg Auschwitzba 1944-ban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!