2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így akarja eltörölni a múltat az Iszlám Állam

2015. március 12. 18:32

A moszuli könyvtár kifosztása

Szemtanúk beszámolói szerint február első napjaiban az Iszlám Állam kötelékében harcoló fegyveresek megrohamozták a moszuli központi könyvtárat: több mint kétezer, iszlámellenesnek tartott művet - többek között mesekönyveket és verses köteteket - gyűjtöttek össze, ezeket hat nagyobb ládába tették, majd egy teherautóra pakolták őket és elhajtottak velük. Csak az iszlám szövegek maradhattak a helyükön. „Ezek a könyvek a hitetlenséget és az Allahtól való elfordulást hirdetik, ezért el kell égetni őket” - mondta az egyik fegyveres egy, az esetleges bosszútól tartva névtelenséget kérő helybélinek az AP tudósítója szerint.

A hajdani Asszír Birodalom fővárosa - amely az Iszlám Állam által ellenőrzött területek legnagyobb települése - egy heterogén, magasan iskolázott, a kulturális sokszínűségére büszke népességgel rendelkezik, amely fontosnak tartja, hogy megőrizze régészeti és írott emlékeit. A Szaddam Husszein megbuktatására indított 2003-as amerikai inváziót követő káosz idején Moszul lakói összegyűjtötték a központi könyvtárból az évszázados kéziratokat, majd saját otthonaikban rejtegették őket, megakadályozva azt, hogy azok esetleg a fosztogatók kezére kerüljenek. Az Iszlám Állam ezt ma halálbüntetéssel sújtja.

A hírek szerint főként 20. század eleji iraki újságok, az Oszmán Birodalom idejéből származó térképek és könyvek, illetve a vagyonos moszuli családok által a könyvtárnak adományozott értékes gyűjtemények látták a kárát az Iszlám Állam ezen akciójának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár