2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

I. világháborús gránátot találtak a burgonyák között egy chipsüzemben

2019. február 6. 12:59 Múlt-kor

Német gyártmányú, első világháborúból származó gránátot ástak ki a földből a burgonyákkal együtt Franciaországban, és szállították át Hongkongba. A krumplikkal együtt „leszüretelt” gránát tökéletesen beleolvadt a zöldségekkel teli ládába.

I. világháborús gránátot találtak

Csakúgy, mint nálunk a második világháborús bombák az építkezéseket, Franciaország északi részén az első világégésből maradt, fel nem robbant gránátok és egyéb tüzérségi eszközök színesítik meg és egyben teszik rendkívül veszélyessé a helyi mezőgazdasági munkálatokat. Nem véletlenül, ugyanis a központi hatalmak és az antant seregei több mint négy éven át harcoltak a helyszínen minden egyes talpalatnyi földért, amelyet jócskán beszórtak különféle bombákkal.

A most fellelt gránát német gyártmányú, két font (907 gramm) súlyú és több mint 7 centiméter átmérőjű, tehát méretre és kinézetre valóban összekeverhető egy burgonyával, viszont súlyra aligha.

Dave Macri hongkongi hadtörténész szerint a területet, ahol most burgonyát termesztenek, száz évvel ezelőtt lövészárkok szelték át. Mivel minden valószínűség szerint a helyszínt belepte a sár, az ellenség felé dobott gránát is szép lassan elfelejtődött, magyarázta a kutató. Miután elvonultak a seregek, az árkokat idővel feltöltötték, és újra a mezőgazdaság lett az úr. Több mint egy évszázadnak kellett eltelnie, hogy a föld alá került gránát újra előbukkanjon. Ezúttal „burgonyaként”.

Bármilyen fejlett is legyen egy mezőgazdasági gép, ott még nem tartunk, hogy megmondja, egy pityóka gumóját fordította ki a földből vagy egy világháborús gránátot, így a zöldségekkel együtt a veszélyes szerkezet is áthajózta a fél földet, és Hongkongban kötött ki. Nagy szerencse, hogy a föld alól kikerült tüzérségi eszköz hosszú álmából nem ébredt fel a szállítás, valamint a be- és kirakodás során. Csupán a Calbee Four Seas Company chipsüzemében a válogatás során szűrték ki, hogy az valójában nem is burgonya.

Macri szerint egy ilyen szerkezet még abban az esetben is veszélyes lehet, ha sohasem biztosították ki. „Ha valaki közel áll, másfél méteren belül, nemcsak megsérülhet, de az esetlegesen működésbe lépő szerkezet az életét is kiolthatja” – magyarázta a kutató. Hozzátette: ez azért nem az a fajta pokolgép, amellyel egy egész épületet romba lehet dönteni.

Miután a gyár dolgozói felfedezték a szerkezetet, azonnal értesítették a hongkongi rendőrséget és a tűzoltókat. A szakemberek speciális víznyomás alá helyezték a gránátot annak érdekében, hogy védett körülmények között felrobbantsák, és már senkire se legyen ártalmas a szerkezet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 12.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár