2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Talált egy világháborús gránátot a kertjében, amely elkezdett sípolni, ő pedig ráhasalt

2019. január 15. 08:21 Múlt-kor

A délkelet-hollandiai Venlo városában egy férfi éppen kertjében tevékenykedett, amikor rábukkant egy igen réginek tűnő bombára. Először homokot kezdett szórni rá, mire a szerkezet sípolni kezdett. Ekkor a férfi ráhasalt, és hívta a rendőrséget.

A holland híradásokban meg nem nevezett férfi egy fel nem robbant, második világháborús gránátot (más forrásokban: aknát) talált a kertjében, miközben múlt héten ott tüsténkedett. Amikor a valószínűleg homokszórás miatt a szerkezet elkezdett sípoló hangot adni, rávetette magát, hogy testével csökkentse a robbanás erejét. Szerencsére nem történt baj, a gránát továbbra sem robbant fel, pedig a férfi három órán át feküdt rajta.

A közeli területekről mintegy száz embert evakuáltak, majd a megérkező bombaszakértők leemelték a hős férfit a szerkezetről, amely végül ártalmatlannak bizonyult. A férfinek sem esett baja, ám hipotermia tünetei mutatkoztak rajta, így bevitték a kórházba, számolt be a BBC.

Veronique Klaassen, a biztonsági szolgálatok szóvivője az ATP hírügynökségnek megerősítette, hogy a férfi első ízben valóban homokkal akarta betakarni a pokoli szerkezetet, majd annak sípolását követően ráhasalt. Mint elmondta, moccanni sem mert ijedtében, végül a mobilján hívta a segélyhívót.

A védelmi minisztérium tűzszerészeit igen távolról kellett visszahívni, így csak hajnali egykor érkeztek meg a helyszínre, amelyet biztosítottak. Az evakuált személyek azóta már visszatérhettek otthonaikba. Hogy mi okozta a világháborús szerkezet sípolását, máig rejtély övezi.

Igen meggondolatlan és távolról sem tanácsos ráfeküdni egy bombára, a legjobb, amit tehetünk, hogy tisztes távolságra megyünk tőle, és hívjuk a rendőrséget, magyarázta Klaassen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár