2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hova internálták a magyarokat Franciaországban az első világháborúban?

2014. november 12. 11:27 MTI

Első világháborús internáltakról, köztük magyar állampolgárokról nyílt nagyszabású kiállítás a franciaországi Noirmoutier-ban a harcokat lezáró fegyverszünet évfordulóján. A Noirmoutier mindennapjai az Osztrák-Magyar Monarchiától az Egyesült Államokig címmel kedden este megnyílt tárlatnak külön jelentőséget kölcsönöz az, hogy idén száz éve tört ki az első világháború.

A franciaországi Noirmoutier szigete

A háború kitörésekor Franciaországban tartózkodó ellenséges állam honpolgárainak egy részét az Atlanti-óceán partjainál található Noirmoutier szigetére, az ottani várba internálták. Az 1914 és 1916 ősze között itt fogva tartott osztrák, német, magyar, lengyel, török és bolgár állampolgároknak állít emléket a vár két szintjén berendezett tárlat - tájékoztatott Ablonczy Balázs, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

Két év alatt több mint 250-en raboskodtak a várban, köztük egyszerű, évtizedek óta Franciaországban élő magyar polgárok, vagy épp ott nyaraló értelmiségiek: többek között a nyelvész Bárczi Gusztáv, a szobrász Finta Gergely, Németh Andor költő, esszéista vagy Kuncz Aladár író, kritikus, aki az 1931-ben megjelent Fekete kolostor című regényében állított emléket az itt töltött időnek. A kötet nyolc nyelven jelent meg, 1937-ben franciául is, és azóta több ízben is kiadták.

A kiállítás fotók, idézetek, dokumentumok, filmbejátszások és az internáltak által készített szobrok, grafikák, festmények segítségével idézi fel a száz évvel ezelőtt történteket. A tárlatot Vincent Cristofoli kurátor rendezte, a magyar részvételt pedig Jeney Éva, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének munkatársa segítette.

A kiállítás a helyiek nagy érdeklődése mellett tartott megemlékezési ünnepség részeként nyílt meg. A noirmoutier-i első világháborús emlékműnél Pritz Helga, Magyarország párizsi nagykövetségének ügyvivője Thomas Schlesingerrel, az osztrák nagykövetség helyettes misszióvezetőjével együtt helyezte el az emlékezés virágait. Noel Faucher noirmoutier-i polgármester a magyar-francia viszony egyik kiemelt alkalmaként jellemezte az eseményt. Pritz Helga válaszában megköszönte a kiállítást a helyi szervezőknek és arra emlékeztetett, hogy a háború egyik távoli következménye volt a mostani Európa megteremtése.

A noirmoutier-i magyar részvétel a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből, a Balassi Intézet párizsi fiókjának, a Párizsi Magyar Intézetnek az együttműködésével valósult meg. A tárlat 2015. november 15-ig látogatható, a szervezők legalább 50 ezer látogatót várnak, főleg a nyári hónapokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár