2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

I. világháborús hadikötvényeket törleszt a brit kormány

2014. október 31. 17:31 MTI

A költségvetés kamatterheinek csökkentése végett alacsonyabb kamatozású hitelekből törleszt I. világháborús kötvényadósságokat a brit kormány. 

A brit pénzügyminisztérium pénteki bejelentése szerint azokról a meglehetősen ritka konstrukciójú, lejárat nélküli kötvényekről van szó, amelyeket még Winston Churchill későbbi miniszterelnök bocsátott ki pénzügyminiszterként 1927-ben, 4 százalékon rögzített kamattal. Ezek az adósságpapírok is már a brit kormány által az I. világháború idején forgalmazott hadikötvények refinanszírozására szolgáltak.

Mai értéken még 2 milliárd fontnyi I. világháborús brit hadikötvény van hozzávetőleg 11 ezer magánbefektető kezén; ebből fizet vissza a kormány február 1-jéig 218 millió font (85 milliárd forint) tőkehányadot. E kinnlevőségből a brit kormány legutóbb 1948-ban hajtott végre tőketörlesztést; azóta csak a kamatokat fizette, amit a kötvényforgalmazási szerződés 1932-ben, Neville Chamberlain akkori pénzügyminiszter - későbbi kormányfő - által végrehajtott módosítása lehetővé tesz.

George Osborne jelenlegi pénzügyminiszter azonban pénteken közölte, hogy mivel a jelenlegi piaci kondíciók közepette a hadikötvények rögzített kamatánál jóval alacsonyabb hozammal lehet kiadni állampapírokat, a kormány új kötvények kibocsátásával refinanszírozza a világháborús kötvénykötelezettségek tőkehányadának egy részét, csökkentendő a kamatterheket. A tízéves brit állampapír (gilt) piaci hozama jelenleg 2,20 százalék körül mozog.

A Bank of England - a brit jegybank - 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja irányadó alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a Bank of England 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamat öt és fél évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá a bank irányadó kamata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár