A vörösterror 133 napja

Holttá nyilvánítanák a hetven éve eltűnt Raoul Wallenberget

2016. március 29. 18:22 MTI

Mintegy 70 évvel Raoul Wallenberg svéd diplomata eltűnését követően hivatalosan is holttá nyilvánítanák őt - közölte kedden a Svenska Dagbladet című stockholmi újság. A skandináv adóhivatal igazgatója elmondta: úgy véli, hogy ősszel születik döntés a diplomata halottá nyilvánításáról.

Raoul Wallenberg

Az 1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti svéd nagykövetség titkáraként több ezer, egyes források szerint 20 ezer ember életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt.

A diplomata vagyonának kezelője a SEB svéd banknál azt kérvényezte a hatóságoktól, hogy Wallenberget hivatalosan is nyilvánítsák halottnak. A skandináv adóhivatal igazgatója a Svenska Dagbladetnek elmondta: úgy véli, hogy ősszel születik döntés a diplomata halottá nyilvánításáról. Wallenberg Svédország leggazdagabb és legbefolyásosabb nagytőkés dinasztiájához tartozott. A zsidók mentésében vállalt szerepéért egyebek mellett az Egyesült Államok díszpolgárságával is kitüntették.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!