2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hintáról le, csúszdára fel: fotókon az átjátszóterezett 20. század

2020. november 20. 16:43 Múlt-kor

A városok beépítésével megfogyatkoztak a tágas grundok és a szabad zöld felületek. Ennek orvoslásaként pár évtizede a foghíjtelkeken még nem parkolók, hanem hinták és csúszdák épültek. A lakótelepeken élők pedig a négy fal közül csak a – hol barátságosabb, hol lepusztultabb – játszóterekre menekíthették a gyerekeiket.

játszótér
Minden generáció képviselteti magát a városligeti játszótéren (1955)

A 19. századig a városi gyerekek az időt a tereken és utcákon töltötték. Innen azonban az urbanizáció, a közlekedés fejlődése egyre inkább kiszorította őket. Az első játszóterek jellemzően iskolákhoz kapcsolódva jöttek létre és a gyerekek játszási, sportolási, rekreációs és szocializációs igényeit voltak hivatottak kielégíteni.

A két világháború közötti Budapest játszóterekkel való ellátottságát közepesnek ítélték meg. A belváros beépülése folytán a zöld területek a város szélekre szorultak, illetve a jómódú családok gyermekei számára a budai hegyvidékre. A nagyobb népsűrűségű belvárosban a játszóterek zsúfoltak voltak.

A Margitsziget, a Károlyi-kert és a Gellért-hegy mellett a Hunyadi-, Almássy-, Klauzál-, Rákóczi-, Ferenc- és az akkori Tisza Kálmán tér játszóterei voltak a legnépszerűbbek. A csúszdák kínálatán túl a Gyöngyösi úton alakították ki az első körhintás játszókertet. A mai Szent István parkban pedig lubickolhattak is a gyerekek és egyes helyeken zuhanyzó és az öltözőhelyiség is rendelkezésre állt.

1945 után a játszótérépítés megjelent a pártok programjaiban is. Az erről szóló kommunista propaganda szerint a munkáskerületekre jóval kevesebb játszófelület jutott. A szocialista kampány azt hirdette:„Ahogy a népé lett a város, úgy lett a gyerekeké a város parkjaival és virágaival.”

Az 1960-as évektől a lakótelep-építés elmaradhatatlan része volt a játszóterek kialakítása, ahová nem jutott, ott erősen hiányolták. Az 1970-es években közel ezer új játszóteret hoztak létre, de ezek színvonala, felszereltsége, anyaghasználata meglehetősen vegyes képet mutatott. A skála az egyedi tervezésű elemek beépítésétől az ormótlan betonszörnyetegekig terjedt. Az 1980-as évektől megcsappant az építések száma és a meglévő állomány karbantartása, felújítása is elmaradt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az Orom utcai játszótér boldog pózolói a Gellért-hegyen. (1940)Sorban állás a csúszdánál a II. János Pál pápa (ekkor Tisza Kálmán) téren (1942)A Kinizsi utcai foghíjtelken nemcsak a gyerekekre, de a reakcióra is ügyelni kellett (1949)Sztálinvárosi gyerekek (ma dunaújvárosi felnőttek), a Május 1. utcai házak mögötti játszótéren (1953)A Károlyi-kert homokjában lenni jó (1955)Nem a játék ideje: az 1956-os forradalom elesettjeinek ideiglenes sírja az Illatos úti játszótéren (1956)Az Eötvös tér és a Dorottya utca közti játszótérről senki sem akar vizes cipőben hazamenni. (1960)A hinta valakit gondolatban messzire repített (1960)Izgalmas a meccs a Szervita (Martinelli) tér melletti játszótéren. (1960)A Feneketlen-tó mellett van, akinek a futkározás, míg másnak a padon ücsörgés jelenti a kikapcsolódást. (1960)Az Apáczai Csere János utcai játszótér nem volt kimondottan a játéklehetőségek kiapadhatatlan forrása. (1961)A Városmajorban egy barátságosabb és természetesebb anyag is feltűnik a sok beton és vas után (1965)A vakmerő, a biztonsági játékos és aki még nem döntötte el, kell-e neki ez a gömbmászókás kaland (1967)Valaki megunta a lépcsőzést a Gellért-hegyi csúszdás játszótéren. (1968)A panelek ölelésében, a József Attila lakótelepen (1968)A KRESZ-re is érdemes figyelni a Vérmezőn (1977)Lovashintós életérzés a Gesztenyés-kertben (1984)A legkisebbek cseppet sem félnek a hintában a Bástya utcai játszótéren (1985)Családi csapatmunka az Óbudai-szigeten (1983)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár