2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét uralkodói kép, amely hatással volt a történelem menetére

2018. május 17. 12:28 Múlt-kor

Marie Antoinette királyné gyermekeivel

Az 1787-es év igen nehéz volt Marie Antoinette számára. Hírnevét darabokra szaggatta a híres „nyakékbotrány”, Franciaországot költségvetési deficit és szegénység gyötörte, férje, XVI. Lajos pedig az italba és a vadászatokba menekült gondjai elől. A királyné elkeseredetten igyekezett a róla kialakult képet – a könnyelmű nemtörődöm osztrák hercegnő – megváltoztatni a nép szemében, hogy Franciaország gyermekeinek sztoikus, fenséges anyját lássák benne. E céllal bízta meg kedvenc festőjét, Elisabeth Louise Vigée le Brunt, hogy készítsen róla egy festményt fiaival és lányaival a nagyközönség számára.

Le Brun a Szűzanya és gyermeke reneszánsz kori ábrázolásaira alapozta saját kompozícióját. Antonia Fraser „Marie Antoinette: Az út” című könyve szerint a festmény minden apró részletét gondosan megtervezték. Annak ellenére, hogy a királyné valójában az egyszerűbb, angol készítésű ruhákat kedvelte, a festményen gazdagon díszített, impozáns francia udvari ruhát visel. Marie Antoinette-et a kép készítése során újabb csapás érte: kisebbik lánya, Sophie meghalt, így le Brun kitörölte őt a festményről.

A festményt végül soha nem látta a korabeli nagyközönség. A királyné iránti gyűlölet olyannyira felizzott, hogy Lenoir párizsi rendőrfőnök azt kérte, ne mutassák be, mert az inzultusok és lázongás villámhárítója válna belőle. A festményt elszállították a kiállítás tervezett helyéről, a Királyi Akadémia szalonjából, üres keretébe pedig valaki egy cetlit tűzött, amin az állt: „Íme, a deficit!”

A festmény ma a versailles-i palotában tekinthető meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár