2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Kulcsár Ádám

Hét híres üzleti baklövés a történelemből 

Aki mer, az nyer – szokták mondani. Összeállításunkban most hét olyan esetet elevenítünk fel, melyeknek főszereplői nem mertek kockáztatni, vagy éppen túl kapzsik voltak, illetve az üzleti érzék teljes hiánya miatt buktak hatalmasat.

Amerika elvesztegetett felfedezése

A genovai születésű Kolumbusz közel egy évtizeden át – mai szóhasználattal – lobbizott az európai uralkodóknál, azt kérve tőlük, hogy anyagilag támogassák az Ázsiába tartó nyugati hajózási útvonal felfedezését. A tapasztalt hajós ténynek tekintette, hogy a Föld gömbölyű – a korban ez a tengerészek között nyilvánvaló volt. Portugália és Anglia királyai is – hatalmas baklövést elkövetve – elhajtották a kereskedő hajóst, akit szakértők próbáltak meggyőzni arról, hogy rosszak a számításai, az utazás pedig sokkal hosszabb a tervezettnél.

II. János portugál királynak 1485-ben tett javaslatot az új útvonal felderítésére, de ő elutasította – nem kis részben azért, mert mértéktelen kiváltságokat kötött ki magának a siker esetére. (A portugálok azért titokban útnak indítottak egy hajót a Zöld-foki-szigetekről nyugat felé, de útjukat nem koronázta siker.)
Kolumbusz ezután a szomszédos spanyol királyi udvart vette célba, és évek munkájának eredményeként 1491 végére sikerült elérnie, hogy Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd támogassák az útját (a pénz nagyobb részét egyébként gazdag kereskedők és pénzemberek adták össze).

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2023. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár