2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres jóslat a történelemből

2018. december 13. 12:59 Múlt-kor

A terror nagy királya

A gyógyszerészet, a botanika, az orvostudomány és az asztrológia mesterségében egyaránt európai hírnévre szert tevő Nostradamus a csillagok állásából való jóslása mellett éjjelente állítólag elragadtatott állapotba került, s szemei előtt megjelent a jövő, amit másnap reggel szorgosan lejegyzetelt, s asztrológiai tudása segítségével megpróbált értelmezni, az idejét és helyét pedig kiszámolni. Az 1550-es évek végétől négysoros ún. centuriák írásába kezdett, amelyek homályos stílusban közölték az olvasóval az eljövendőt.

Zavaros írásaiban néhány fantáziadús szakértő szerint Nostradamus megjövendölte Felice Perretti néhány évvel későbbi pápává szentelését (V. Szixtusz), saját halálát, a francia forradalmat, Napóleon fellépését, az amerikai polgárháborút, a Népszövetség széthullását, Hitler uralmát, a világháborúkat, az atombombát, John F. Kennedy halálát, a holdra szállást, sőt még a 2001. szeptember 11-i terrortámadást is.

Minden idők legismertebb jósa 1999 hetedik hónapjára tette a végső Armageddon időpontját, amikor – mint írta – a „Terror nagy királya” az égből fog alászállni. Amikor ez nem következett be, a vészmadarak azt kezdték terjeszteni, hogy az 1997-ben felbocsátott, radioaktív hulladékkal megrakott Cassini űrszonda fog nekiütközni a Földnek, amely beteljesíti a Jelenések könyve 8. fejezetének 11. kijelentését: „csillagnak neve pedig üröm: azért a folyóvizek harmadrésze ürömmé változik; és sok ember meghal a vizektől, mivel keserűkké lesznek.” Néhány keresztény interpretáció pedig úgy értelmezi a pestisdoktor látnok jövendölését, hogy 1998-ban megfogant, s 1999-ben pedig meg is született Jézus, aki azóta már a 14. életévét tölti. A leglogikusabb magyarázat az lehet, hogy Nostradamus csillagászként ki tudta számolni, hogy ebben az időszakban lesz az Európában is látható napfogyatkozás, s erre próbált utalni kísérteties stílusában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár