2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres jóslat a történelemből

2018. december 13. 12:59 Múlt-kor

A kétértelmű jóslat

Az ókori Hellászban az egyik legfontosabb jósda Delphoi városában volt, ahová messze földről jártak a jövőt ismerni kívánó tehetősebb polgárok, a városok követei, s az uralkodók, mint például a mesés gazdagságáról híres Kroiszosz (Krőzus) lüd király (Kr. e. 595–546), aki miután birodalmának nyugati határait egészen a kis-ázsiai ión városokig kitolta, kelet felé kívánt terjeszkedni.

Az ókor hét csodája egyikének tartott szardeiszi Artemisz templomnak építését jelentős összegekkel támogató uralkodó Perzsiát vette célba, ám a kor szokásainak megfelelően a hadjárat előtt jóslatot kért a delphoi Apollón templomtól, amely több mint hat tonna aranyat kapott Kroiszosz követeitől, akik kedvező előjelű jóslattal kívántak hazatérni. A jóslat így szólt: „Ha Kroiszosz átkel a Halüsz folyón, nagy birodalom fog megdőlni.” Az önmagát a világ legboldogabb emberének tartó királynak sem kellett több, azonnal megindította seregeit Perzsia felé.

A hadjárat ürügye az volt, hogy a szövetséges médeket megsegítsék, ám a mohó uralkodó valójában egy hatalmas, Babilonig terjedő birodalomról álmodozott. Türelmetlensége miatt a segíteni érkező egyiptomi és görög sereget sem várta be, egyedül rontott a felemelkedő, s később a térség vezető államává váló perzsák országára. A jóslat beigazolódott. A perzsák kiverték otthonukból Kroiszosz seregét, majd az előretörő hadseregük a birodalmát is szétzúzta.

A telhetetlen király további sorsáról több legenda is kering. Az egyik szerint Kürosz perzsa király máglyahalálra ítélte, ám tettét még időben megbánta, s inkább tanácsadójává fogadta Kroiszoszt: mindig az ellentétjét tette, mint amit tanácsolt. Egy másik elbeszélés szerint a vereségét látva a király magának emeltetett máglyát, ám a hirtelen jött zápor miatt nem tudta önnön életét kioltani, és így a perzsák fogságába került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár