2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres jóslat a történelemből

2018. december 13. 12:59 Múlt-kor

Új maja időszámítás

A legutóbbi „világvége jóslat” szerint immáron fél éve, hogy nem létezik a Föld nevű bolygó, ezt a próféciát a maják naptárából olvasták ki a „szakértők”. Számítások szerint a maják Kr. e. 3114-re datálták a világ kezdetét, amely 13 baktunon (394 éves perióduson), azaz 5125 éven át tart. A naptár egyes vélemények szerint 2012. december 21-én „jár le”. A kutatók nagy hévvel hangoztatták, hogy bár a 13-as szám valóban különleges jelentőséggel bírt a maja hitvilágban, így a 13. baktun vége egyfajta mérföldkövet, de semmiképp sem a világ végét jelenti.

A valódi tudomány álláspontját egyesek magukévá tették, mások azonban különböző variációkat gyártottak az esemény bekövetkeztének mikéntjére. A világ végét okozó katasztrófavariációk hasonlóak: mindegyik az űrből jön. Vagy a misztikus Nibiru bolygó – amely állandóan a Nap mögött bujkál – ütközését várták a Földdel, vagy egy hatalmas üstökös, vagy pedig irgalmatlan napvihar végzett volna az emberiséggel a naptárt továbbgondolók szerint. Voltak, akik a föld alá menekültek, Franciaországban ehelyett a hegyi túrázók száma szökött fel a Pireneusokban, Bugarach falunál. A 179 lelket számláló település már ott tartott, hogy megtiltja a belépést az ufóhívőknek. Ők ugyanis úgy tartották, hogy a közeli hegy csúcsa földönkívüliek garázsa, és néhány szerencsés földit megmentenek azzal, hogy magukkal viszik őket a kataklizmából.

Míg a Föld számos pontján konzervekért és tartós tejért rohangáltak az emberek, addig Mexikóban, az ősi maja civilizáció földjén nemigen tartottak a világvégétől, sőt: üzleti lehetőséget láttak benne. Több száz maja témájú eseményt szerveztek, a turistaforgalom pedig megduplázódott. „December 21. a hála és köszönet napja lesz, 22-én pedig egy új hajnalt üdvözölhetünk” – vélték, és így is lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár