A vörösterror 133 napja

Helyreállították a kétszáz éves, kalandos sorsú tóratekercset

2015. január 26. 10:03 MTI

Egy kétszáz éves tóratekercs helyreállítását ünnepelte múlt héten az izraeli külügyminisztérium: a szarvasbőrre gránátalmatintával írt dokumentum kalandos úton érkezett Bagdadból Jeruzsálembe.

Kalandos sorsú tóratekercs helyreállítását ünnepelték Izraelben

A héber nyelvű szöveg helyreállítását végző izraeli szakértők szerint az Irak északi részéről származó dokumentum két különböző írnok munkája. A tekercs a 2500 éves iraki zsidó közösség tárgyi emlékei közé tartozik, amelyek szinte kivétel nélkül elvesztek, amikor a zsidók nagy számban vándoroltak Izraelbe 1948 után, a zsidó állam megalapítását követően. Ma már csupán maroknyi zsidó él Irakban.

Az arab területekről származó egyéb ősi zsidó szövegekhez hasonlóan, a tekercs Izraelbe jutásának körülményei tisztázatlanok. Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter szerint a tekercs útja, amely az iraki hírszerzés raktárából a minisztérium zsinagógájába vezetett, "a zsidók sorsát jelképezi". Mint elmondta, üldözték őket, de végül "megérkeztek Izraelbe".

Az iraki hatóságok annak idején megtiltották a zsidóknak, hogy bármilyen rituális tárgyat, vagy egyéb tulajdont magukkal vigyenek Izraelbe. Irak 2003-as megszállásakor amerikai katonák ősi tóratekercseket és egyéb dokumentumokat találtak az iraki hírszerzés bagdadi központjának vízzel elárasztott alagsorában. A kéziratokat az Egyesült Államokba szállították helyreállítás céljából, majd ki is állították őket. Az amerikaiak megígérték, hogy visszaszolgáltatják a dokumentumokat Iraknak. Az izraeli külügyminisztérium szerint a tekercs a zsidó állam tulajdona.

A külügyminisztérium raktárhelyiségének vezetője, Amnon Israel elmondta, hogy a héten bemutatott tekercsre 2013 végén bukkant, penészfoltos, szakadt volt mindenfajta származásjelölés nélkül. Izraelnek azt mondták, hogy az iratot amerikai katonák hozták el Irakból, majd izraeli diplomatáknak adták át Jordániában, hogy helyreállíthassák Izraelben. A tekercs 2012-ben érkezett a jeruzsálemi külügyminisztériumba, ahol egészen addig nem foglalkozott vele senki, amíg Izrael nem hívott egy szakértőt a kézirat azonosítására.

A tekercs helyreállítása hónapokig tartott: a szakértők kijavították a megrongálódott betűket és orvosolták a szakadásokat, hogy a kéziratot használni lehessen a szertartásokon. A dokumentum helyreállítását csütörtökön ünnepelték meg: Lieberman Izrael egyik főrabbijának a társaságában körbe hordozta a tekercset a külügyminisztérium épülete körül, miközben az intézmény mintegy 300 munkatársa követte őket tapsolva és énekelve.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!