2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hatalmas őskori építményt találhattak Stonehenge közelében

2015. szeptember 7. 12:30 MTI

Nagy-Britannia legnagyobb érintetlen újkőkori építményei lehetnek azok a hatalmas álló kőtömbök, amelyeket Stonehenge közelében találtak brit és osztrák régészek. Az álló kőtömbök eredetileg 4,5 méter magasak lehettek. 

A Birminghami Egyetem, a bécsi Ludwig Boltzmann Régészeti Intézet és a bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet kutatói földradar segítségével legalább 100 kőtömböt találtak a Durrington Walls-i superhenge-nél, a stonehenge-i kőtömböknél később épült földsánc mélyén. Az álló kőtömbök eredetileg 4,5 méter magasak lehettek. Mintegy 4500 évvel ezelőtt állíthatták fel őket, mintegy három kilométerre a dél-angliai Stonehenge-től.

A Stonehenge Living Landscapes nevű régészcsoport egy ötéves program keretében kutatja az újkőkori építmény térségét. A kőtömbök megtalálása "fantasztikus szerencse" - hangoztatták a kutatók, akik Durrington Walls-i földsáncok peremén találtak rá a kőtömbökre, egy olyan területen, amelyet még nem kutattak régészek. Durrington Walls kerülete meghaladta a 1,5 kilométert, 30 méter széles volt három méter magas fallal, az építmény szilárdságát 60 masszív faoszlop és kőtömb biztosította. Vince Gaffney vezető régész szerint a kőtömbök acheológiailag eltűntek, de a modern technológia segítségével sikerült rájuk találni.

Nick Snashall, a National Trust régésze szerint a köveket a föld mélye rejti. "Tudjuk, hogy van egy álló kőtömb a Durrington Wallstól délre elterülő mezőn, ez a kőtömb ma már eldőlt, de oda lehet menni, meg lehet érinteni a stonehenge-i tájban. Kakukk-kőnek hívják. Ha vannak kőtömbök a földsánc alatt..., valószínűleg ugyanakkorák és ugyanolyanok, mint a Kakukk-kő" - idézte a BBC News a régészt.

Snashall szerint a régészek kutatásaik alapján azt feltételezik, hogy volt egy külön terület a térségben az élők és egy másik a holtak számára, ami idővel megváltozott. A régészeti felfedezésről részletesen a Bradfordi Egyetemen rendezett Brit Tudományos fesztiválon számolnak be a szakemberek. A régészek korábban elmondták, hogy a föld mélye Stonehenge környékén halomsírok tucatjait, köralakú földsáncokat, kőtömböket, mesterséges gödröket, árkokat, töltéseket rejt. Találtak korábban 17 szentélyt és egy hatezer éves 33 méter hosszú gerendákból ácsolt épület maradványait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár