2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Harminc év pereskedés után a cseh államé marad az elkobzott opočnói vadászkastély

2021. február 23. 10:29 MTI

A cseh állam tulajdonában marad a híres kelet-csehországi, opočnói vadászkastély, amely a második világháború után a Beneš-dekrétumok alapján maradt a csehszlovák állam tulajdonában, miután még 1942-ben a nácik elkobozták egy szudétanémet családtól.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a napokban véglegesen elutasította a Colloredo-Mansfeld család örököseinek panaszát a 2020-ban meghozott cseh alkotmánybírósági döntés ellen - közölte kedden a prágai közszolgálati rádió, az igazságügyi minisztériumra hivatkozva.

A panasz elutasításával véglegesen lezárult a harminc éve, 1991 óta húzódó per a cseh állam és a Colloredo-Mansfeld család között. A cseh igazságügyi minisztérium a strasbourgi döntéssel az ügyet véglegesen lezártnak tekinti - idézte a rádió a hivatalos cseh álláspontot. A Colloredo-Mansfeld család jogi képviselője a bírósági ítéletet a közszolgálati rádiónak nem kívánta kommentálni.

A Colloredo-Mansfeld család opočnói vadászkastélyát első ízben a nácik kobozták el 1942-ben, majd a háború után a Beneš-dekrétumok alapján az állam tulajdonában maradt. A kastélyra ezért az 1989-es fordulat utáni kárpótlási törvények nem vonatkoztak.

A cseh alkotmánybíróság korábban elismerte: a kastély elvétele 1942-ben igazságtalan volt, mint ahogyan az is, hogy a háború után az állam kezében maradt. A testület egyúttal rámutatott, hogy a rendszerváltás után meghozott kárpótlási törvények csak az 1948 és 1989 közötti időszakot érintik.

Szakértői vélemények szerint amennyiben az alkotmánybíróság elismerte volna a Colloredo-Mansfeld család követelését, túllépte volna a kárpótlás időkeretét, és ezzel precedenst teremtett volna más, hasonló vagyoni követelésekhez.

Kristina Colloredo-Mansfeld, a család Görögországban élő örököse 1991-ben kérte a vadászkastély visszaszolgáltatását. Akkor vissza is kapta, és négy évig a tulajdonában volt. A döntést azonban megtámadta a nemzeti műemlékvédelmi hivatal, majd különböző fokú bírósági döntések után 2004-ben újrakezdték az ügy tárgyalását.

Az új perben 2007-ben a legfelső bíróság az állam javára döntött. Kristina Colloredo-Mansfeld ezt a döntést megtámadta az alkotmánybíróságon, amely 2020 májusában megerősítette a legfelső bíróság álláspontját.

Az opočnói reneszánsz vadászkastély Csehország egyik leglátogatottabb műemléke, évente több mint 60 ezer ember keresi fel. Egyebek között nemzetközi hírű és rendkívüli értékű régi fegyver- és festménygyűjtemény található benne. Becslések szerint egyedül a kastély berendezésének értéke meghaladja az egymilliárd cseh koronát (közel 14 milliárd forint).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kastély udvara (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár