2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Golyózáporral ért véget a hírhedt gengszterpáros, Bonnie és Clyde véres ámokfutása

2022. május 23. 19:30 Múlt-kor

„A puskák után fogtuk a pisztolyokat és a teljes tárat a kocsira lőttük, amely miután mellettünk elhaladt, nagyjából 50 méternyi távolságra tőlünk az árokba futott és majdnem felborult. Még akkor is lőttünk a kocsira, amikor az már megállt. Nem bíztunk semmit sem a véletlenre” – emlékezett vissza két dallasi rendőr, Bob Alcorn és Ted Hinton a hírhedt gengszterpáros, Bonnie Parker és Clyde Barrow utolsó pillanataira. Alcorn és Hinton annak a hattagú rendőrkülönítménynek volt a tagja, amely a Louisiana állambeli Sailes közelében gyakorlatilag szitává lőtte a bűnözőpárost és annak autóját 1934. május 23-án.

Bonnie és Clyde

A rendfenntartó szervek határozott és brutális fellépését a Bonnie és Clyde két éven át tartó, 15 áldozattal járó és több mint egy tucat bankrablásba torkolló véres ámokfutása váltotta ki.

A törékeny testalkatú Bonnie Parker és a 21 esztendős Clyde Barrow egy közös barátjuk lakásán találkozott még 1930 januárjában.

Szerelem volt első látásra, de a 19 éves Bonnie, aki ekkor egy bebörtönzött gyilkos felesége volt, nem sokáig élvezhette újdonsült lovagja társaságát, mivel Clyde-ot pár nappal a történelmi találkozó után rács mögé zárták.

Két éves kényszerű szünet következett. Clyde szabadulása után azonban a szerelem újra fellángolt, és a páros meghozta a nagy döntést: megélhetésüket bűnözőként fogják biztosítani.

Nemsokára Clyde bátyja, Buck, annak felesége és egy közös, régi barát is csatlakozott a duóhoz. Az öttagú banda hamar a tettek mezejére lépett és megkezdte esztelen ámokfutását; bankokat, boltokat fosztottak ki, ám ezt szerény eredménnyel tették, hiszen zsákmányuk értéke soha nem érte el az 1500 dollárt.

Kicsi bevétel ide vagy oda, a bandatagoknak nem reszketett az ujja, ha meg kellett húzni a ravaszt, gondolkodás nélkül öltek, ha ezt a helyzet megkívánta.

A banda széthullása 1933 júliusában kezdődött. Buckot a rendőrök agyonlőtték, feleségét pedig elkapták. Pár hónappal később a csapat egy másik tagját, Jones-t is letartóztatták.

A gengszterpáros tagjait láthatólag nem zavarták a veszteségek, és nem adták fel kártékony életmódjukat, sőt magasabb fokozatra kapcsoltak. 1934 elején fogták magukat, és betörtek egy texasi börtönbe, ahol kiszabadítottak négy bűnözőt, és hidegre tettek egy börtönőrt.

A bűnüldöző szerveknél végleg betelt a pohár, az embervadászat fokozott erőkkel folytatódott. A végzetes támadás alatt az autóban ülő, gyanútlan Bonnie és Clyde fejenként nagyjából 50 golyót kapott a testébe.

A vad románc véget ért, és a „túlvilági happy end” is elmaradt, mivel az acéllövedékek által szétmarcangolt pár nem nyugodhatott egymás mellett: a Parker család nem egyezett bele, hogy Bonnie-t Clyde mellé temessék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A golyózápor nyomai

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár