2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fugger Mária, a Pálffy család nagyasszonya

2022. július 30. 16:20 Anna Fundárková

„Kincsem és legszentebb feleségem” – ezekkel a gyengéd szavakkal illette Pálffy Miklós, a XVI. század egyik legsikeresebb politikusa és hadvezére a nejét, Fugger Máriát. A megszólítás találóan szemlélteti, milyen fontos szereplője volt életének, valamint politikai és hadvezéri sikereinek a híres augsburgi kereskedőcsaládból származó arisztokrata hölgy. A vöröskői vár úrnőjének lenni egy rendkívül elfoglalt és folyton úton lévő főúr mellett óriási kihívást jelentett, majd miután a győri hős 1600 tavaszán meghalt, Fugger Mária újabb nehézséggel találta magát szembe: át kellett vennie a jelentős birtokkomplexum irányítását, és gondoskodnia nyolc gyermeke jövőjéről. Vajon miként sikerült megbirkóznia ezzel a feladattal, és mit jelentett a kora újkorban özvegy arisztokrata asszonynak lenni?

Fugger Mária

Fugger Mária 1566-ban született a bajorországi Augsburgban. Apja, Markus (Marx) Fugger udvari karrierre vágyott, méghozzá a Habsburgok szolgálatában. Hogy ambícióit valóra válthassa, 1567-ben Sibylle von Eberstein grófnővel kötött házasságot. Ennek köszönhetően a Fuggerek olyan előkelő, a Német-római Birodalom délnyugati részében honos nemesi családokkal jutottak rokoni kötelékbe, mint a Baden-Sponheimek és a Hanau-Lichtenberg grófok.

Markus Fugger bátyjaival, Hansszal és Jakobbal együtt részt birtokolt a magyarországi Vöröskő várában és uradalmában. A birtokot I. Ferdinánd király 1535-ban adományozta a Fuggereknek, akik rendkívül körültekintően és alaposan kezelték a gazdasági ügyeket.

Miután azonban gazdasági érdekeltségeiket a Magyar Királyságban felszámolták, úgy döntöttek, a várat és a birtokot eladják. Vevőként Pálffy Miklós jelentkezett, aki 1580 végén, mikor az üzleti tárgyalások elkezdődtek, éppen rendkívül sikeres karrierje küszöbén állt.

Rózsák Augsburgba

A Pozsony vármegyei köznemesi családból származó Pálffy ifjúkorában került II. Miksa bécsi udvarába, ahol Rudolf és Ernő főhercegekkel együtt nevelkedett, és akiket az 1560-as években elkísért európai körútjukra is. Hosszabb ideig élt Spanyolországban, és számos nyelvet megtanult. Visszatérése után, 1572-ben Rudolf udvartartásának tagja lett, ahol különböző tisztségeket látott el.

A bécsi karriernek köszönhetően a Magyar Királyságban is megalapozta hatalmi pozícióit, 1580 decemberétől Pozsony vármegye főispánja és egyúttal Pozsony várának főkapitánya lett, 1581 áprilisában pedig már az ország bárói közé emelkedett. A Vöröskő körüli üzleti tárgyalások részeként született meg Pálffy Miklós és Fugger Mária házasságának terve. A fiatal pár 1582 őszén kezdett levelezni, novemberben Mária elküldte az arcképét Magyarországra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár