2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Francia királyok hobbijából angol urak szórakozásává vált az évszázadok alatt a tenisz

2022. április 10. 15:52 Múlt-kor

Hanyatlás és feltámadás

Ennek ellenére a Tudor-kor második felében a tenisz veszített a jelentőségéből. VIII. Henrik kórosan elhízott, és már nem tudott úgy játszani, mint régen, gyermekei pedig nem gyakorolták a játékot. A Stuart-korban még újra elterjedt a játék, mivel I. Jakab, I. Károly és II. Károly is szeretett játszani, sőt Orániai Vilmos is a lelkes teniszjátékosok közé tartozott. Mégis a puritanizmus terjedése visszaszorította a játékot, mivel ellentétesnek tekintették a puritán erkölccsel, többek között a köré kiépült fogadási ipar miatt.

Franciaországban is sokat veszített jelentőségéből a tenisz. 1657-ben már csak 114 pályáról tudtak, 1783-ra pedig mindössze tizenhárom fedett pálya maradt az országban. Ennek oka, hogy a Napkirály, a hosszú ideig uralkodó XIV. Lajos (1643 – 1715) egyszerűen nem szerette a játékot, és utódai sem lelkesedtek érte. A francia forradalom idején az ország történetében jelentős szerepet játszott a labdaházi eskü, ám a monarchia bukásával a korábbi kiváltságokat is eltörölték. A jeu de paume soha nem nyerte vissza korábbi népszerűségét.

Angliában azonban fennmaradt a királyság intézménye, és a viktoriánus kor újra felfedezte magának a játékot, köszönhetően az időközben végbement változtatásoknak. 1830-tól egyre több helyen lenyírt füves területen játszottak, 1839-től pedig elterjedt a felfújható gumilabda, amely jobban tudott pattanni bőrből készült elődeinél.

1859-ben Harry Gem és Augurio Perera Birminghamben egy saját változatot fejlesztett ki, elegyítve az ütős játékok és a baszk pelota elemeit. 1874-ben két másik társukkal együtt megalapították a világ első teniszklubját. Velük párhuzamosan, még 1873 decemberében Walter Clopton Wingfield őrnagy egy nyilvános bemutatót tartott. Az általa felállított szabályok hasonlóak voltak Gem és Perera játékához. (Ők magukat tekintették a tenisz feltalálóinak). Wingfield 1874-ben szabadalmaztatta az általa akkor szfarisztikénak (görögül „levegőben lévő labdával történő játéknak”) nevezett teniszt.

A szabadalmaztatott játékot azonban később mindenki lawn tennisnek nevezte, megkülönböztetendő a real tennistől, amelyet jeu de paume néven játszottak évszázadokig. Az új szabályrendszernek köszönhetően előbbi sport végül elindulhatott máig tartó hódító útjára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fiatal fiú teniszütővel és labdával Sofonisba Anguissola 1558 és 1563 között készült festményénIfjak teniszhez hasonló játéka a 17. századi Orbis Sensualium Pictus című műbőlA tenisz 1500 körüli formájaA fiatal VIII. Henrik angol király teniszezés közbenJacques-Louis David: A labdaházi eskü, 1789. június 20.Franciaországi teniszmérkőzést ábrázoló karikatúra, 1750 körülTeniszezők az 1880-as években
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár