2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Férfit feláldozó csontszoknyás nőalakot találtak egy titokzatos maja domborművön

2023. március 2. 14:22 MTI

Egy maja uralkodónőt, esetleg istennőt ábrázoló domborművet fedezhettek fel régészek Mexikóban egy Yucatán-félszigeti ásatáson.

Uralkodó vagy istennő?

Az Ek' Balam maja városromnál felfedezett domborművön egy női alak látható keresztbe tett csontokkal díszített szoknyában, amint megragadja egy nála alacsonyabb, hátrakötözött kezű férfi fogoly haját.

Diego Prieto, a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) igazgatója hétfőn azt közölte, hogy uralkodónőt ábrázolhat a dombormű, amelynek felfedezése különösen fontos.

A dombormű központi figurájának csak az alsó fele maradt fenn, és szakértők között nincs egyetértés afelől, hogy bizonyosan valamilyen uralkodónak állítottak volna vele emléket, illetve, hogy egyáltalán női alakról van-e szó.

Bár az antropológiai és történeti intézet hétfőn tett hivatalos bejelentést a felfedezésről, Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök már vasárnap közzétett a Twitteren egy fényképet a domborműről, azt állítva, hogy az egy aluxot, azaz egy manóhoz hasonlatos, mitikus maja erdei szellemet ábrázolhat.

David Stuart, a Texasi Egyetem professzora úgy vélte, érdekes felfedezés a dombormű, amely szerinte inkább egy istennőt ábrázolhat a csontokkal díszített szoknya alapján, de akár valamilyen alvilági, az újjászületéshez és az áldozatbemutatáshoz köthető figura is lehet.

Régóta ismert, hogy a maja kultúrában volt néhány kiemelkedő női vezető, tehát elméletileg lehetséges, hogy uralkodónőt ábrázol a dombormű.

Viszont a szóban forgó szoknyás alakról nehéz megállapítani, hogy egyáltalán uralkodó volt-e, illetve a férfi uralkodókat is szokás volt időnként női ruhában ábrázolni – hívta fel a figyelmet Susan Gillespie, a Floridai Egyetem antropológia professzora.

Ek' Balam egy ókori maja városrom Cancún és a híres Chichén Itzá maja romváros között. Kulturális és vallási központ volt, amely i. sz. 600 és 850 között élhette virágkorát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár