2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fény derült az angol partoknál talált „rejtélyes roncs” eredetére

2023. január 31. 15:05 MTI

Az angol–holland háborúban elsüllyesztett, 17. századi holland hadihajóként azonosították régészek és történészek azt a hajóroncsot, amelyet 2019-ben, 32 méter mélyen fedeztek fel nem messze a kelet-angliai Sussex partjaitól.

Lowestofti csata
A lowestofti csata a második angol–holland háborúban (illusztráció)

Az „Eastbourne-i rejtélyes roncs” néven emlegetett hajóról már akkor kiderült, hogy a 17. században süllyedt el, valódi történetére azonban csak hosszadalmas kutatás után derült fény – számolt be a The Guardian.

Az 1672-ben elsüllyedt hajó a Klein Hollandia nevet viselte, s névadó országa oldalán harcolt a második angol–holland háborúban.

A hadihajó biztosította a Smyrna nevű flotta útját a Földközi-tengerről a La Manche-csatornán át Hollandia felé, amikor az angol Isle of Wight szigeténél a Sir Robert Holmes vezette angol flotta rájuk támadt.

A harcban a Klein Hollandia parancsnoka, Jan van Nes életét vesztette, a sérült hajó pedig a fedélzetén folyó harcok következtében elsüllyedt. Az angol hajóraj rajtaütésére a harmadik angol–holland háború casus bellijeként (ürügyeként) hivatkoztak.

A roncsra már 2015-ben, vízrajzi felmérések során következtettek, így 2019-ben már hivatásos és önkéntes búvárok merültek le és gyűjtöttek össze a tengerfenékről tárgyakat.

A hajó maradványait dendrokronológiai módszerrel is vizsgálták, ennek segítségével tudták meghatározni a hajótestet alkotó faanyag korát.

A kutatást a Historic England örökségvédelmi szervezet a hollandiai Kulturális Örökségvédelmi Ügynökséggel (RCE) és a brit régészeti egyesülettel, a Nautical Archaeology Societyval közösen végezte.

A szervezetek közlése szerint a tengerfenékről a felszínre hozott tárgyak „figyelemreméltó” állapotban vannak, a leletek a „legszigorúbb védelmet” kapják.

A beszámolók szerint az olasz agyagedények és márvány csempekockák mellett ágyút is találtak, de a hajótest nagy részét is megőrizte a tenger.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár