2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félig ember, félig kecske pásztoristen bronz maszkjára bukkantak

2015. március 17. 10:51 MTI

Görög isten kétezer éves bronz maszkjára bukkantak régészek egy Izrael északi részén folyó feltárás során - közölte hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli lap portálja. A Genezáreti-tó partján fekvő Hipposznál (héberül Szuszitánál) zajló ásatásokon vasárnap előkerült nagyméretű bronz maszk Pán, a félig ember, félig kecske pásztoristen arcmását ábrázolja göndör fürtök mögött megbúvó kis szarvakkal. A maszkot vallási szertartásokon használták.

Michael Eisenberg, az ásatások vezetője elmondta, hogy a helyszín, ahol a maszkot találták, ceremóniák színhelye volt, ahol az istenek előtt hódoltak, számukra mutattak be áldozatot. A résztvevők ettek és ittak, a szertartás extázisa orgiához vezetett.

A régészek szerint a maszk az i. e. 1. évszázad és i. sz. 1-2. évszázad között készülhetett. Eisenberg kiemelte, hogy az ilyen, emberi fejnél nagyobb maszk igen ritka, és a korábban felleltek többsége sem Pánt vagy a görög, római mitológiai valamely alakját ábrázolja. A Zinman Régészeti Intézet kutatója hozzáfűzte, hogy körbeérdeklődve a világ legjelentősebb múzeumaiban, a kurátorok nem tudtak a most meglelt bronz maszkhoz hasonlót felidézni.

A hipposzi ásatásokról az utóbbi években fontos leletek kerültek elő. Két éve egy bazalt emlékműre, 2011-ben pedig egy Herkules szoborra bukkantak, de mindkét felfedezés eltörpül a bronz maszk mellett.

Hipposz a római birodalom keleti határvidékén, a mai Jordánia, Szíria és Izrael területén lévő tíz város csoportjához, a Dekapoliszhoz tartozott. A Genezáreti-tó partján álló Hipposzt az i. e. 3. században alapították, és az i. sz. 8. században döntötte romba egy hatalmas erejű földrengés. A Haifai Egyetem régészei Artúr Szegal professzor és Mihael Eizenberg irányításával 2000-ben kezdték meg a feltárásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár