2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Felépítette feleségének a magyar Windsort, ám a nő mégis elhagyta őt a szeretőjéért

2019. március 27. 13:07 Herczeg Renáta

A Duna partján fekvő Oroszvár (Rusovce, ma Szlovákia) főútján a bástyaszerű, romos kerítésfal mellett elhaladva mesekönyvekben megjelenő titokzatos várkastélyt álmodhatunk, olyat, amely a bozót áttörése után tündérszép képként jelenik meg. És valóban, az oroszvári neogót stílusú kastély mintha a meseírók képzelete nyomán épült volna fel. A „magyar Windsor”-nak is nevezték, hiszen kialakítása, Tudor-stílusban megfaragott részletei, lőréses pártázatú lezárása, csipkézett ablakai és ajtói, kisebb-nagyobb tornyai, zászlóval, címerekkel díszített falai káprázatos látványt nyújtanak, s tényleg hasonlítanak a brit királyi rezidenciára. Az angolos megjelenés nem véletlen, hiszen az építtetőt, gróf Zichy-Ferraris Emánuelt szoros szálak fűzték Angliához.

A magyar Windsor

Az uralkodói méltóságot sugalló vastag várfalak azonban gyakran visszhangozták az itt élők fájdalmas vagy dühös jajszavát, utóbb pedig olyan könnyeket fakasztottak, amelyek egy fenséges épület pusztulását siratták. A kastély lakói között még egy királyi hercegnő is volt, így minden tekintetben királyi épületről beszélhetünk.

A kalandokban gazdag életet élő, katonaként sikereket elérő gróf Zichy-Ferraris Emánuel 1841–1843 között építette fel új otthonát a régi családi birtokon. Talán imponálni akart az 1837-ben nőül vett angol származású feleségének, Lady Charlotte Strachannak, aki egy angol admirális leánya volt. Családja többször bekerült a korabeli angol sajtóba botrányos életvitele miatt, ugyanis az előkelő famíliából származó édesanya igencsak szabados életet élt. Férjét többször felszarvazta, és partnerei között hölgyek és urak is szerepeltek. Ez a kínos családi háttér feltehetően azért nem zavarta a magyar kérőt, mert kiszemelt jövendőbelije nemcsak szoborszerű szépség volt, de óriási hozománnyal is rendelkezett, ami hozzásegítette a grófot a fennálló tartozásainak rendezéséhez.

A hölgy bája a hazai közéletet is felkavarta. A róla készült portrén látható arisztokratikus megjelenése, intelligenciát sugárzó tekintete, mely sokakat megbabonázott. A magasztos küllem Erkel Ferencet is olyannyira lenyűgözte, hogy neki szándékozta ajánlani a Bátori Mária című operáját.  Az asszony életében hamarosan feltűnt egy másik magyar úr, gróf Andrássy Manó, aki teljesen elcsavarta a nő fejét, és végleg rányomta pecsétjét az álomotthon sorsára is – tudható meg Katona Csabának a házaspár életére-perére vonatkozó adatokat is feltáró kutatásaiból.

Szobát kap a szerető

A rezidencia építését a Lady – talán meglepő módon – kezdetektől fogva ellenezte. Egy 1843–1845 között zajló csődper irataiból kiderül, hogy az eladósodott gróf tényleg a hozományból építette fel a kastélyt, s emiatt az asszony sokszor fejezte ki rosszallását. Annál is inkább, mert nem nagyon szeretett Oroszváron tartózkodni. A sorok mögé nézve az is kiderül, hogy a házasságuk már ekkor sem volt veszekedéstől és könnyektől mentes. Válásuk idején volt olyan eset is, hogy a férj parancsára nem engedték be a kastélyba az asszonyt, aki végül hosszas pereskedés után hagyta el az urát, és követte a szeretőjét. Andrássy Manó ugyan viszonozta az asszony szerelmét, de függetlenségét nem kívánta feladni. 1851. november 12-én Charlotte talán szerelmi csalódás miatt, talán teljesen más indíttatásból, de öngyilkos lett.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2019. tavaszi számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár