2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Feleannyi idős, mint az örökkévalóság” – Petra, az elfeledett város

2015. augusztus 24. 08:23

Főváros születik

Míg a legtöbb környéken élő népcsoport a Kr.e. 4. században görög uralom alá került, a nabateusok uralta területeken kis törzsi csoportok lazán egymáshoz kapcsolódó halmazából fokozatosan egy erős királyság jött létre. Bár az egyesülésről keveset tudunk, valószínű, hogy – amellett, hogy a közös vallási hagyományok is szerepet játszottak – a klánok felismerték: az egymás között lévő nagy távolságok, valamint a vízhiány miatt célszerű szorosabb együttműködést kialakítaniuk egymással. A nabateus királyok az állam irányítása mellett a vallási vezetés feladatait is ellátták. Az első nabateus király, akinek a nevét ismerjük, a Kr. e. 2. század utolsó harmadában uralkodó I. Aretasz, de a monarchia kezdetei valószínűleg Kr. e. 3. századig nyúlnak vissza.

A térségben a politikai változásokkal nagyjából egy időben számottevő gazdasági fejlődés is megfigyelhető volt, amely elsősorban a sivatagi nép találékonyságának volt köszönhető, hiszen képesek voltak saját előnyükre fordítani a rendkívül kedvezőtlen földrajzi környezetből adódó nehézségeket. A nabateusok egy olyan víztározó rendszert hoztak létre, amely amellett, hogy függetlenségük több évszázados megőrzésének egyik kulcsa lett, megvetette a birodalom felemelkedésének alapjait. Sziklába vájt, agyagcsövekből álló vízvezeték-hálózatokban szállították a vizet a környéken lévő oázisokból, amelyet hatalmas ciszternáikban vagy szabadtéri medencékben tároltak, és az esővíz elraktározására is megtalálták a megfelelő módszert.

A leleményesen elhelyezett vízgyűjtő medencék pontos helyét csak a nabateusok ismerték, amely nagy segítségükre volt, amikor egy ellenséges népcsoportokkal kerültek szembe. Míg a magukat a sivatagban kiismerő nabateusoknak menedéket nyújthattak ezek az eldugott helyek, üldözőik jobb esetben kivéreztetve hazatávoztak, rosszabb esetben szomjan haltak. A bonyolult víztározó-hálózat védelmi funkciója mellett biztosította mind a lakosság, mind a környéken átvonuló kereskedők vízzel történő ellátását, így – a város ideális földrajzi fekvése mellett – hozzájárult Petra közel-keleti kereskedelmi központtá történő felemelkedéséhez. Ráadásul az egyedi öntözési módszereknek köszönhetően a Kr. e. 1. században virágzó kertkultúra alakult ki az erre alkalmatlan sivatagos területeken.

A gazdasági-politikai változásoknak köszönhetően Petra először vallási központ, majd a Kr. e. 2. században a nabateus birodalom fővárosa lett. A nehezen megközelíthető, eldugott helyen épült település ideális menedéket biztosított a lakosság számára, amely a birodalom hatalmának csúcspontján mintegy 30 ezer főt tett ki.

Bár Nagy Sándor és utódai nem tudták bekebelezni birodalmukba a nabateus területeket, Petrára nagy hatást gyakorolt a hellenisztikus kultúra. Mint azt Sztrabón művében is olvashatjuk, a városban a Kr. e. 1. századtól egyre-másra épültek a sziklába vájt, impozáns középületek, és az építkezési láz IV. Arétasz uralkodása (Kr.e. 9. - Kr. u. 40.) idején jutott el a csúcspontra: ekkor építették a város legnevezetesebb épületét, az Al Khazneh templomot, és jelentős városrendezési munkálatok kezdődtek. A birodalom ebben az időszakban érte el legnagyobb területi kiterjedését. Határai magában foglalták a Sínai-félsziget nagy részét, a Negev-sivatagot, az Edom-síkságot, és Szíria déli részétől egészen az Arab-félsziget északnyugati területeiig terjedtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Al Khazneh egyik belső termeKirálysírok PetrábanA petrai színházBizánci mozaikok Petrában
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár