2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fél évszázada elsüllyedt teherhajó roncsát találták meg véletlenül Tasmania partjainál

2023. május 16. 16:13 MTI

Ötvenéves rejtélyre adhat magyarázatot, hogy az ausztrál kontinenstől délre fekvő sziget, Tasmania partjainál a tenger alatti földcsuszamlást vizsgáló kutatók megtalálták az MV Blythe Star hajó roncsát – számolt be a The Guardian brit napilap hírportálja hétfőn.

Blythe Star
Az MV Blythe Star

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) vizsgálata megerősítette hajóroncs helyét, csaknem 50 évvel azután, hogy MV Blythe Star elsüllyedt.

A teherhajó 1973. október 13-án járt szerencsétlenül, amikor Tasmania fővárosából, Hobartból a King-szigetre indult, előbb jobbra kezdett dőlni, majd ellepte a víz és felborult.

A legénység tíz tagja egy felfújható mentőtutajra szállt, és kilenc napot töltött a tengeren az egyre romló időjárás közepette, mielőtt partot értek. A legénység egy tagja a tengeren meghalt.

Életben maradt kilenc társa megpróbált utat találni arról a helyről, ahol a Forestier-félszigeten lévő Deep Glen-öbölben partot értek.

Ennek során a legénység két másik tagja valószínűleg kimerültség és a testük átmeneti lehűlése, hipotermia miatt meghalt.

Mintegy két héttel később, október 26-án mentették ki őket, miután a túlélő csoport tagjai találtak egy utat, majd felvette őket egy arra járó autós.

A hajónak évtizedeken át nem találták nyomát a kiterjedt tengeri kutatás ellenére sem.

A CSIRO és a Tasmániai Egyetem kutatói azonban most feltárták az MV Blythe Star hajóroncsát Tasmánia délnyugati-fokától mintegy 10,5 kilométerre nyugatra.

A szakértői csoport egy tenger alatti földcsuszamlást vizsgált, amikor a múlt hónapban felfedezte a roncsot. Térképadatok és képek segítségével megerősítették, hogy az ötven éve elsüllyedt MV Blythe Starról van szó. A roncsot csak kis mértékben borította el az alga és hínár, a tatja megsérült, a kormányállás pedig hiányzott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár