2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Faji háború, Beatles és horogkereszt – piti bűnözőből lett sátáni hippi Charles Manson

2017. november 20. 10:25

Bűntudat nélkül

Másnap a „család” tagjai egy kaliforniai kisboltos házaspárt, Leno és Rosemary LaBiancát gyilkolták meg. Manson ezúttal a helyszínen személyesen "irányította" a gyilkosokat, akik először a férjet ölték meg, majd a hálószobába cipelt asszonyt. Leslie Van Houten szorította Rosemary LaBianca fejére a párnát, miközben egyik tettestársa megkéselte az áldozatot. A halott feleségbe Van Houten még tizenhatszor belevágta a kést.  A halott LaBianca mellkasára ezt követően rávésték a „háború” szót. A városlakókon rettegés lett úrra. A Los Angeleshez közel fekvő, zenészparadicsomnak számító Laurel Canyonban mindenki igyekezett megerősíteni a biztonságát.

Manson zavaros elmélete keresztülvitele érdekében rendelte el a gyilkosságokat. Azt remélte ugyanis, hogy azok egy általa kívánatosnak vélt, apokaliptikus faji háborút robbanthatnak ki. Elméletét a Beatles Helter Skelter (jelentése: zűrzavar, fejvesztettség) című slágerének meglehetősen egyedi értelmezéséből vezette le. A háború azonban nem tört ki, Mansont és a család számos tagját pedig nem sokkal később letartóztatták. Perük 1970 júniusában kezdődött. Bár Mansont  1971-ben több társával együtt halálra ítélték, mivel Kaliforniában 1972-ben eltörölték a halálbüntetést, a szektavezér végül megúszta életfogytiglannal.  A család egy másik tagja, Lynette „Squeaky” Fromme a Tete-LaBianca-gyilkosságokban nem vett ugyan részt, 1975-ben megkísérelte meggyilkolni Gerald Ford amerikai elnököt. A fegyver nem sült el, és Fromme-ot végül 2009-ben, 34 év után feltételesen szabadlábra helyezték.

Mansonnak több gyermeke is született, akik közül legalább hármat ismerünk. Amikor egy alkalommal megkérdezték tőle, hogy pontosan mennyi, csak annyit válaszolt: „Uhh, nem tudom” – jelezve, hogy már számon tartani is nehéz utódait. Első, Rosalie Jean Willisszel kötött házasságából született fia, a nevelőapja nevét felvevő Jay White az 1990-es években öngyilkosságot követett el, feltételezések szerint azért, mert nem tudta elviselni, hogy biológiai apja milyen szörnyűségeket követett el. Bár Matthew Robertsről a DNS-vizsgálatok alapján sem derült ki, hogy Manson biológiai fia-e, a férfi erről meg van győződve, és amint meghallotta, hogy beteg, azonnal szerette volna meglátogatni. „Ha a halálos ágyán van, szeretném neki elmondani, hogy szeretem, mert ez az igazság” – mondta a férfi, aki hozzátette, mindenki különleges kapcsolatot ápol a felmenőivel, akkor is, ha azok esetleg „szörnyetegek”. 

Mivel Manson – aki a börtönben egy horogkeresztet karcolt bele a homlokába – saját kezűleg sohasem ölt, egy 1980-as interjúban kijelentette, nincs ok arra, hogy bűnösnek érezze magát, mivel nem tett semmi olyat, ami miatt szégyenkezhetne. A bűnöző az évek során nem sokat változott, legalábbis erre utal, hogy 2013-ban, egy, a Rolling Stone magazinnak adott interjúja során Manson a riporternek, Erik Hedegaardnak kijelentette:  „Ha meg tudlak érinteni, meg is tudlak ölni”. Fizikailag azonban már ekkor sem volt a régi: az újságíró szerint az ősz hajú Mansonnal rossz volt a hallása, nem működött megfelelően a  tüdeje, és a fogsora sem volt a régi, és már botot kellett használjon ahhoz, hogy járni tudjon.

Manson egészségi állapota megromlása ellenére még a börtönben is számos követővel bírt. 2014-ben még ahhoz is közel állt, hogy elvegyen feleségül egy húszas éveiben járó nőt, ám a házasság végül meghiúsult. 2017. január 3-án a 82 éves Mansont a Corcoran Állami Börtönből ismeretlen betegséggel kórházba szállították, ám három nappal később visszatérhetett cellájába. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár