Hitler elfeledett szövetségesei

Eva Braun hálószobájából származó, soha nem látott fotóalbum került elő

2017. március 7. 08:22

Az elmúlt hét évtizedben seholsem publikált, valószínűleg egy testőr által készített, Adolf Hitlert távolról sem beállított pózban ábrázoló fotókat tartalmazó, egyedülálló album került elő egy aukción. A múltja alapján bizonyosra mondható, hogy az egykori berlini Führerbunkerből, pontosabban a Harmadik Birodalom vezetője szeretőjének, későbbi feleségének hálószobájából származik. Ritka pillanatokat örökített meg a Führerről és közvetlen környezetéről a második világháború éveiből.

Eva Braun hálószobájából származó, soha nem látott fotóalbum került elő
A galériáért kattintson a képre

Vigyorgó Hitler chaplini pózban, játékos szalutálás a kamerának a Berghof előtt, führeri mosoly Heil Hitlert kiáltó gyermekcsapat előtt, egy irat elmélyült tanulmányozása a Berghof verandáján – csupán néhány fotótéma abból az albumból, amelyet a náci birodalom „First Lady”-jének hálószobájában találtak meg. Különleges bepillantást nyújt a nemzetiszocialista vezér és közvetlen környezete mindennapjainak kevéssé kötött (mondhatjuk őszintébb) pillanataiból, adta hírül a The Telegraph.

Elmélyült munka a Berghof udvarán

Az egyik fényképen Heinrich Himmler, az SS vezetője látható, amint hátborzongató mosolyt küld a kamerát tartó egyénnek, egy másikon Josef Goebbels propagandaminiszter távozik mosolyogva egy vadul éljenző tömeg elől, míg egy harmadikon a pocakos Herman Göring, a Luftwaffe vezetője igyekszik bepréselni magát egy autóba.

Josef Goebbels nevetve távozik a színről, míg mögötte lelkesen éljeneznek

A privát fotóalbumra 1945-ben egy brit fotós bukkant rá néhány héttel a házaspár öngyilkosságát követően, majd emlék gyanánt hazavitte. Habár 72 év telt el a megtalálása óta, állítólag még most is érezni rajta a parfümszagot, ugyanis egy szovjet katona 1945 tavaszán, Berlin elfoglalása során egy bajonettel próbálta kifeszíteni a lezárt asztalfiókot, amelyben elrejtették az albumot, sikertelen erőlködése során pedig feldöntött egy parfümös üvegcsét, amelynek tartalma befolyt a fiókba eláztatva és máig tartó illattal ruházva fel az albumot.

Hermann Göring igyekszik magát betuszkolni egy kocsiba
Mosolygó Hitler gyermekkoszorúval a Berghofnál

A 73 fényképet tartalmazó album tulajdonjoga többször is cserélődött az elmúlt évtizedek során, most egy aukción várja új gazdáját, akinek legalább 18500 fontot kell letennie az asztalra a hiteles gyűjteményért cserébe. „Nagyon kevés, a Führerbunkerből származó leletet lehet már találni a nyílt piacon, hozzá kell tenni, hogy Hitlerről a mai napig igen csekély számú olyan fényképet ismerünk, amelyek nem voltak gondosan átszortírozva. Tehát a mostani, cenzúra nélküli album különösen ritkának számít” – magyarázta Tim Harper, a C&T Auctions munkatársa. Úgy vélte, a képeket a „belső körből” készíthette valaki, esetleg egy testőr, ám még valószínűbb, hogy Eva Braun, hiszen ő maga nagyon kevés fotón tűnik fel. „Az igen jó állapotban lévő, szvasztikával díszített borítóval fedett album és tartalma mindezidáig nem került nyomtatásba” – tette hozzá.

Eva Braun fotóalbumának egy részlete
A Führer integet a kamerának
Heinrich Himmler mosolyog
Gyermek által övezett, vigyorgó Führer a Berghof udvarán
Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Elmélyült munka a Berghof udvaránJosef Goebbels nevetve távozik a színről, míg mögötte lelkesen éljeneznekEva Braun fotóalbumának egy részleteHermann Göring igyekszik magát betuszkolni egy kocsibaMosolygó Hitler gyermekkoszorúval a BerghofnálA Führer integet a kamerának Heinrich Himmler mosolyogGyermek által övezett, vigyorgó Führer a Berghof udvaránVörös és fekete színű szvasztika az album borítóján
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!