2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ettől a hét mitológiai szörnytől a ma embere is rettegne

2023. április 30. 09:55 Kulcsár Ádám

Pulgaszari, a koreai Godzilla

„Kim Dzsong Il vagyok, nagy szívességet tett, hogy ellátogatott hozzánk!” – mondta 1978 januárjában az észak-koreai „trónörökös” a Hongkongból frissen elrabolt Csve Ün Hi színésznőnek, aki a neves dél-koreai rendező, Sin Szang Ok exfelesége volt. Az eltűnt neje után nyomozó Sint nem sokkal később szintén elrabolták.

Négy évvel később forgatta le Kim Dzsong Il nagy álmát, az észak-koreai Godzillaként ismert Pulgaszari propagandafilmet, amely egy ősi koreai történeten alapult, és a koreai történelem egyik klasszikus mitológiai alakjáról szólt.

Az eredeti, középkori legenda szerint a Pulgaszarit egy buddhista szerzetes hozta létre (nem pedig egy rács mögött ülő kovács, mint a filmben). Amikor a kormányzat elrendelte minden buddhista szerzetes bebörtönzését, ő elbújt nővére faliszekrényében.

Időtöltésképpen főtt rizsszemekből létrehozott egy kis bábut, amely meglepetésére életre is kelt. Látván, hogy a kis teremtmény éhes, a jóságos szerzetes megetette az egyetlen dologgal, amit talált a szekrényben: néhány acéltűvel.

A lény minden egyes tűvel egyre nagyobb méretet öltött. Hamarosan magasabb lett, mint maga az épület, de továbbra is éhes volt, így minden, útjába kerülő fémtárgyat elfogyasztott.

Terrorizálta a várost, hatalmas, torz teste a legenda szerint egy elnyújtott medvére hasonlított leginkább, füle és orra azonban egy elefántéhoz voltak hasonlók. Bőrének minden pontjából hegyes tűk álltak ki.

A hadsereg felvonult, hogy megállítsa a szörnyeteget, de semmilyen kard, és semmilyen számú nyílvessző nem tett benne kárt.

Elkeseredésében a kormányzó felgyújtatta embereivel a lényt, amely azonban ettől sem halt meg. Körbe-körbe rohant, égő testével mindent lángra lobbantva, amíg az egész város, Szongdo (a mai Keszong) el nem pusztult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár