2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Esélye sem volt a München belvárosára zuhanó repülőgép pilótájának

2022. december 17. 10:35 Múlt-kor

A remek mókának ígérkező londoni utazás alig öt perccel a felszállás után pokollá változott a Convair C-131D Samaritan típusú amerikai katonai szállító repülőgép utasai számára. A C-131-es szárnya eltalálta a müncheni Szent Pál-templom toronysisakját, amelynek következtében a gép iszonyú pusztítást végezve a belváros egyik részére zuhant. Az 1960. december 17-i tragédia nemcsak a münchenieket és Nyugat-Németországot, hanem az Egyesült Államokat is megrázta, hiszen a szerencsétlenül járt gép utasai egytől egyik amerikai egyetemisták voltak.

München légibaleset
Forrás: Getty Images

Az óceán túloldalán, közvetlenül a müncheni tragédiát megelőző nap már történt egy súlyos légikatasztrófa New York fölött, ahol a TWA 266-os járata összeütközött a United Airlines egyik gépével. Az utóbbi roncsai Brooklyn egyik forgalmas kereszteződésére hullottak.

A kiömlő üzemanyag egy csemegeüzlet és egy templom mellett tíz sorházat is felgyújtott, a lezuhanó roncsdarabok pedig hat emberrel végeztek. A letarolt forgalmas kereszteződés háborús zónává alakult.

Minden

A két gépen tartózkodó 128 utas közül egy tizenegy éves fiú kivételével mindenki azonnal meghalt. Stephen Baltz annak köszönhette életét, hogy az ütközés pillanatában kizuhant a vasmadárból, és egy hókupacra esett. Bár a jéghideg hó eloltotta lángra kapott ruháit, a fiú egy nap múlva belehalt sérüléseibe.

Az amerikai közvélemény még ki sem heverhette a tragédia okozta sokkot, amikor egy nappal később, december 17-én újabb 20 honfitársuk, valamint 31 német állampolgár lelte halálát egy újabb légibalesetben, amely annyiban hasonlított a New York-i katasztrófára, hogy a szerencsétlenül járt gép itt is egy sűrűn lakott városi területre zuhant.

Az amerikai légierő által üzemeltetett C-131-es a München-Riem katonai repülőtérről emelkedett a magasba nem sokkal délután két óra után, és a nagy-britanniai RAF-bázisra, Northoltba tartott. A fedélzeten a személyzet hét tagja és a baltimori Maryland Egyetem 13 hallgatója tartózkodott, akik egy londoni városnézésre indultak az amerikai egyetem müncheni kampuszáról.

Röviddel a felszállás után a kétmotoros Samaritan egyik motorja akadozni kezdett, majd megállt. A pilóta képtelen volt tartani a megfelelő magasságot, és a rossz látási viszonyok sem könnyítették meg a dolgát. A sűrű ködben a süllyedő gép egyik szárnya elkaszálta a Szent Pál-templom toronysisakját.

Az ütközés következtében a C-131-es egy utasokkal teli villamosra zuhant, München Ludwigsvorstadt negyedében. A villamoson tartózkodók közül 31 ember azonnal szörnyethalt. A lezuhanó gép egyik szárnyrésze a tragédia helyszínétől egy blokknyira lévő ház tetejébe fúródott. A becsapódás ott nem követelt emberéletet.

Az 51 ember halálát okozó katasztrófát követő vizsgálatok feltárták, hogy a gép egyik motorjának leállását az üzemanyag-szivattyúba kerülő víz okozta. A víz nagyobb sűrűségű a repülőbenzinnél, így rendszerint leülepedik az üzemanyagtartály és az üzemanyag-ellátó rendszer aljára.

A decemberi hidegben a repülőbenzinben lévő víz megfagyott, és a szivattyú belépőcsonkjában összegyűlve meggátolta az üzemanyag áramlását, amelynek következtében a motor leállt, a gép pedig halálos süllyedésbe kezdett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár