2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Elveszett angolszász szigetre bukkantak egy angol falu területén

2016. március 8. 17:09

Brit régészek egy korábban ismeretlen angolszász sziget nyomaira bukkantak – jelentették be nemrég a Sheffieldi Egyetem kutatói. A felfedezést a szakma az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb brit régészeti szenzációjaként értékelte. 

A sziget nyomaira a lincolnshire-i (Kelet-Anglia) Louth mellett található Little Carlton faluban találtak rá. Az egykori közép angolszász települést Graham Vickers, egy helyi amatőr régész fedezte fel. Miközben éppen a szántóföldön kutatott fémdetektorával, egy díszes, 8. századra datálható íróeszközt, ún. stylust talált. Vickers értesítette az illetékes hatóságokat, majd visszatért a lelőhelyre, ahol további leletek százaira bukkant, amelyek pontos helyét egy GPS-rendszerrel állapította meg.

Többek között 20 stylus, mintegy 300 ruhatű, számos 7-8. századi érme (sceatta), valamint egy kis ólomtábla is előkerült, rajta a Cudberg (angolszász női név) felirattal. Később a Sheffieldi Egyetem kutatói állati csontokat és kerámiákat is találtak a lelőhelyen.

„Ez egy hely nemzetközi jelentőségű lelőhely” – áll Hugh Willmott, az egyetem régészeti osztályának kutatója által kiadott közleményben. A szakértők úgy vélik, a szigeten egy monostor állhatott, de az sem kizárt, hogy a település kereskedelmi központként funkcionált. A kutatók ennél bővebb információval egyelőre nem szolgálhatnak, mivel csak nemrég kezdték meg a terület feltárását. 

A szakemberek geofizikai és magnetometriás vizsgálatok, valamint 3D-modellezés segítségével digitálisan rekonstruálták a középkori vízszintet. A sziget, amely vízfolyásokkal kapcsolódott a külvilághoz, sok évszázaddal ezelőtt feltehetően központi szerepet töltött be a mai Lincolnshire területén. Az egyetem diákjai már kilenc próbaárkot is megnyitottak, amelyek alapján úgy tűnik, a területen ipari tevékenységet is folytattak. 

Private Sentinel

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ilyen lett - ilyen voltKorabeli pénzérmeA lelőhelyen talált stylusok egyikeAz ólomtábla, rajta a szabad szemmel gyakorlatilag kivehetetlen Cudberg névvel
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár