2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Elkészült Tomáš Bat'a repülőgépének mása

2019. május 27. 15:44 MTI

Megérkezett a frissen felújított zlíni Tomáš Bat'a Emlékhelyre csütörtökön annak a Junker F 13 típusú repülőgépnek a mása, amelynek lezuhanásakor 1932-ben a neves cseh cipőgyáros az életét vesztette.

Bat'a repülő
Az eredeti példány az 1933-ban épült emlékhelyen (kép forrása: architectuul.com)

Az eredetivel megegyező nagyságú, de motort már nem tartalmazó repülőgépet az olmützi (Olomouc) TechProAviation cég készítette el. A több mint 2000 darabból álló modell elkészítése másfél évig tartott, a 6 millió korona (76 millió forint) költséget a zlíni önkormányzat, a Bata család és adományozók fedezték.

A modellt a hét végén rakják össze, és az üvegpalota kupolája alatt fog lógni az emlékhely fő látványosságaként. A létesítmény üzemeltetői arra számítanak, hogy a repülőgépmodell újabb látogatókat vonz a cipőket gyártó világhírű Bat'a család életét és tevékenységét bemutató kiállításra.

A Tomáš Bat'a Emlékhely 1933-ban, egy évvel a cipőkirály tragikus halála után nyílt meg. Az emlékhelyen eredetileg a lezuhant Junkers F 13-nak a baleset színhelyén összegyűjtött darabjaiból újra összerakott gép volt kiállítva.

A háború után a gépet a közeli Otrokovice repülőterén álló hangárba szállították, majd nyomaveszett. Miután a Bat'a Emlékhelyet az 1948 februárjában hatalomra kerülő kommunista rendszer megszüntette, a balesetet szenvedett géppel nem törődött senki.

Az emlékhely épületét koncertteremként és kiállítóhelyeként használták, de végül a város úgy döntött, hogy visszaadják eredeti formáját és rendeltetését. A múlt év őszére befejeződött az üvegpalota rekonstrukciója, és megkezdődött a próbaüzem, de mostanáig fő látványossága, a Junkers F 13 nélkül.

"Az emlékhely felújításával tartoztunk Tomáš Bat'ának, aki Zlín várost világszerte ismertté tette" - nyilatkozta Miroslav Adámek, a polgármester helyettese újságíróknak. Tomáš Bat'a néhány évig a város polgármesteri tisztségét is betöltötte.

A funkcionalista stílusú épületet Frantisek Lydie Gahura cseh építész tervezte. A repülőgépnek helyet adó terem jelképesen a cseh nemzeti színeket idézi: padlója piros, az oszlopok fehérek, míg a lépcsők korlátai kékre vannak festve.

Tomáš Bat'a (1876-1932), a "cipőkirály" apja cipészműhelyében tanulta ki a szakmát, s őt tartják a Bata-cipőbirodalom megalapítójának. 1932. július 12-én repülőgépe Zlín mellett ismeretlen okból lezuhant, s a vállalkozó életét vesztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az új emlékhely Zlínben (kép forrása: ic-zlin.com)Tomáš Bat'a és pilótája a repülőgéppel (kép forrása: Pinterest)Tomáš Bat'a (kép forrása: alchetron.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár