2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a filmbetétdalok királynője, Marilyn Bergman

2022. január 10. 12:58 MTI

Elhunyt 93 éves korában szombaton Los Angelesben Marilyn Bergman dalszerző, aki férjével, Alan Bergmannal több száz filmbetétdalt írt, köztük az Ilyenek voltunk és a Yentl című filmek Oscar-díjas számait.Elhunyt 93 éves korában szombaton Los Angelesben Marilyn Bergman dalszerző, aki férjével, Alan Bergmannal több száz filmbetétdalt írt, köztük az Ilyenek voltunk és a Yentl című filmek Oscar-díjas számait.

Férje mellette volt mikor elhunyt. Halálát légzéselégtelenség okozta, de nem szenvedett Covid-19-ben – közölte szóvivője, Jason Lee. Az 1958-ban összeházasodott Bergmanék a legtartósabb, legsikeresebb és legtermékenyebb dalszerző párosok közé tartoztak, filmes, televíziós és színpadi munkákat is vállaltak.

Olyan zeneszerzőkkel dolgoztak együtt, mint Marvin Hamlisch, Cy Coleman és Michel Legrand, és a világ legnagyobb énekesei, Frank Sinatra, Barbra Streisand, Aretha Franklin és Michael Jackson énekelték számaikat.

Ők írták Streisand és Neil Diamond számára a You Don't Bring Me Flowers című duettet, Sinatra Nice 'n' Easy című számát, és a Dean Martin által előadott Sleep Warm című dalt.

De leginkább a filmekhez írott betétdalaik révén váltak ismertté. A Barbra Streisanddal és Robert Redforddal forgatott Ilyenek voltunk főcímdaláért kapták egyik Oscar-díjukat.

A másik kettőt pedig a Windmills of Your Mind (A Thomas Crown-ügy) és a Yentl filmzenéjének elismeréseként vehették át az amerikai filmakadémiától. Két Grammy-díjat és négy Emmy-díjat is kaptak, és beiktatták őket a Dalszerző Hírességek Csarnokába.

Streisand egész pályafutása során Bergmanékkal dolgozott, több mint 60 dalukat vette fel, és egy egész albumot is szentelt a dalaiknak. Az Oscar-díjas színésznő és énekesnő szombaton egy olyan képet tett ki a Twitterre, amelyen a házaspárral együtt látható.

Mint írta: „A dalaik időtlenek, akárcsak a szerelmünk. Nyugodj békében”. Streisandhoz hasonlóan Bergmanék is alsó-középosztálybeli brooklyni zsidók voltak. Ugyanabban a kórházban születtek, Alan négy évvel korábban, mint Marilyn, akinek lánykori neve Katz volt.

Ugyanazon a környéken nőttek fel, és gyerekkoruktól rajongtak a zenéért és a filmekért. Mindketten Los Angelesbe költöztek 1950-ben, de csak néhány évvel később találkoztak, amikor ugyanannak a zeneszerzőnek dolgoztak.

„Írói vagy házastársi kapcsolatunk? Azt hiszem, mindkettő alapja a tisztelet és a bizalom, ami az írói partnerségben, az üzleti partnerségben vagy egy házasságban is nélkülözhetetlen” – nyilatkozta Marilyn a Huffington Postnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár