2023.ősz különszám: 33 női sors a magyar történelemből
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhibázott döntések, mindent eldöntő rohamok: a középkor 9 sorsfordító ütközete

2018. szeptember 18. 15:56 Múlt-kor

Hastings (1066)

Az angol történelem leghíresebb dátuma azé a csatáé, amely az ország normann hódítását eredményezte. Gondos és óriási léptékű előkészületek után Vilmos, Normandia hercege, az angol trón követelője partra szállt Pevenseynél, majd október 14-én harcba bocsátkozott II. Harold királlyal.

Az angolok fáradtak voltak, de magas harci kedvvel bírtak, miután három héttel korábban a norvégok felett arattak győzelmet a yorkshire-i Stamford Bridge-nél. Innen erőltetett menetben érkeztek Hastingshez, ahol felálltak egy domb tetejére és felvették megszokott, összezárt pajzsos alakzatukat. Körülbelül 10 000-en lehettek a körülbelül 7000 normannal szemben.

Miután a normann nehézlovasság nem tudta áttörni az angolok vonalait, visszavonulást színlelt, melynek hatására az angol alakzat megtört. A normannok ezt követően visszafordultak, és megtizedelték ellenségeiket. A csatában II. Harold is elesett – hogy pontosan hogyan, vita tárgyát képezi. Lehetséges, hogy egyszerűen levágták, a bayeux-i kárpit ábrázolása szerint viszont nyílvessző fúródott a szemébe – ez azonban szimbolikus büntetés is lehet, Vilmos szerint ugyanis Harold korábban megesküdött neki, hogy nem foglalja el a trónt.

A közhiedelemmel ellentétben nem ez volt az Anglia elleni utolsó jelentős invázió – 1216 májusában a János király (Földnélküli János) ellen lázadó nemesek az országba hívták Lajos francia herceget, hogy vegye át a király helyét, ha el tudja foglalni az országot. Lajos hadjárata nem volt sikeres, de Anglia területének fele egy éven át az ő fennhatósága alatt állt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár