2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhibázott döntések, mindent eldöntő rohamok: a középkor 9 sorsfordító ütközete

2018. szeptember 18. 15:56 Múlt-kor

Hattin (1187)

E győzelem volt Szaladin szultán és a muszlimok legnagyobb diadala a keresztesek felett a Szentföldön. Egyiptom és Szíria szultánja 30 000 fős sereget gyűjtött össze, és a mai Izrael területén fekvő Tibériás városának ostromával kihívta maga ellen a keresztes államokat. A terv bevált – Guidó jeruzsálemi király, figyelmen kívül hagyva az ezzel ellentétes tanácsokat, egy 15-20 000 fős sereggé összevonva embereit (vélhetően ez volt a valaha összeállított legnagyobb keresztes sereg) július 3-a és 4-e folyamán megpróbálta felmenteni az ostromlott várost.

Szaladin ügyesen használta ki a terepet, hogy a keresztesek ne juthassanak vízhez, míg saját emberei vízközelben táboroztak. A melegtől szenvedő keresztesek bajait azzal is tetézte, hogy Szaladin felgyújtotta az őket körülvevő aljnövényzetet. A kitörni képtelen, elcsigázott és kiszáradt keresztesek végül a „Hattin szarvainak” nevezett vulkanikus képződménynél ütköztek meg a muszlimokkal, ahol totális vereséget szenvedtek. Guidó királyt váltságdíj ellenében bocsátották szabadon, a többi foglyot egy fő – a templomosok nagymestere, Gérard de Ridefort – kivételével mind lefejezték.

A Jeruzsálemi Királyságnak így alig maradt ember a védelmére, és magát Jeruzsálemet is rövidesen elfoglalta Szaladin. Az európai országok válaszul megindították a harmadik kereszteshadjáratot (1189-1192), de az ezt vezető I. (Oroszlánszívű) Richárd angol király csupán korlátozott sikereket ért el, és a keresztes államok napjai meg voltak számlálva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár