2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhibázott döntések, mindent eldöntő rohamok: a középkor 9 sorsfordító ütközete

2018. szeptember 18. 15:56 Múlt-kor

Sandwich (1217)

A Sandwichnél vívott tengeri ütközet az egész középkor egyik gyakorta figyelmen kívül hagyott, ám igen jelentős csatája. Általában III. Eduárd angol király Sluisnél 1340-ben a franciák felett aratott diadalát (amely egyben a százéves háború nyitánya) tekintik Anglia első nagy tengeri győzelmének, ez azonban korántsem igaz.

1217 nyarán Lajos francia herceg és serege már több mint egy éve Angliában voltak, a Magna Carta-párti angol nemesek mellett harcolva. Miután májusban Lincolnnál vereséget szenvedett, Lajosnak erősítésre volt szüksége. Augusztus 24-én egy nagy francia flotta indult útnak Anglia felé, Lajos felesége, Kasztíliai Blanka és admirálisa, Szerzetes Euszták (egy szellentő, káromkodó, nőnek öltözött kalóz, korábban bencés szerzetes) szervezésében.

Az angolok több technikai újítással várták a franciákat, például égetett mésszel teli cserepekkel lőtték hajóikat, megvakítva a legénységet. A franciák súlyos veszteségeket szenvedtek, Eusztákot pedig elfogták és kivégezték. Ha a francia erősítés partot ért volna, Lajos inváziója hosszabbra nyúlt volna, és Anglia akár újabb hódítás áldozata lehetett volna, ahogy 1066-ban. Sandwich ennélfogva fontosabb tengeri győzelemnek tekinthető angol szemszögből, mint akár a spanyol armada legyőzése 1588-ban, vagy Nelson admirális győzelme Trafalgarnál 1805-ben. Erősítés nélkül Lajos kénytelen volt békét kötni és elhagyni Angliát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár