2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Élete végéig rács mögé kerül Esetu Alemu, Etiópia „vörös diktátorának” egyik munkatársa

2017. december 18. 17:43 MTI

Életfogytiglani elzárásra ítélte egy hollandiai bíróság Esetu Alemut, Mengisztu Hailé Mariam egykori etiópiai marxista diktátor közeli munkatársát az 1970-es években, a "vörös terror" alatt elkövetett bűncselekmények, közöttük 75 fiatal fogvatartott kivégzése miatt.

Esetu Alemu
Esetu Alemu

A hágai bírák bűnösnek találták a gyilkosságok 1978-ban történt elrendelésében a 63 éves etióp Alemut, Mengisztu egykori tartományi képviselőjét, aki később felvette a holland állampolgárságot. A tény, hogy az áldozatok többsége 18 év alatti gyermek volt, még kegyetlenebbé teszi a bűncselekményeket - mondta Mariette Renckens, a bíróság elnöke, amikor felolvasta az ítéletet a hágai járásbíróságon. A bírónő szerint a Hollandiában egyébként ritkán kiszabott életfogytiglani elzárás volt „az egyetlen megfelelő intézkedés”.

Sem a vádlott, sem az ügyvédei nem voltak jelent az ítélethirdetéskor, amit a bírónő sajnálatosnak nevezett. Az áldozatok családtagjai tapsoltak és azt kiáltották: „Végre, megtörtént az igazságszolgáltatás, köszönjük”. Az ügyészség szerint a korabeli marxista katonai diktatúra képviselője az ellenzéki erők ellen folytatott egyik legkegyetlenebb kampányért volt felelős, amely során embereket zártak be, kínoztak és gyilkoltak meg.

Alemu 321 áldozatát azonosították, közöttük számos középiskolás és egyetemista volt. Hetvenötük kivégzésére a vád szerint a vádlott adott parancsot 1978 augusztusában az északnyugat-etiópiai Godzsam tartomány egyik templomában. A holttesteket tömegsírba vetették. Több tanú szerint a vádlottakat zsúfolt, világítás és vécé nélküli szűk cellákba zárták, élelmet és vizet sem kaptak eleget, orvosi ellátás sem volt. Más tanúk elmondták a bíróság előtt, hogy többeket élve temettek el, amiről a gyanúsított tudott.

Mengisztu Hailé, Szelasszié császár bukása után, 1977 és 1991 között kormányozta vaskézzel Etiópiát. A „vörös diktátort” a tigrei és eritreai lázadók szövetsége döntötte meg, majd Zimbabwébe menekült. A több mint két éve előzetes letartóztatásban lévő vádlott a múlt hónapban bocsánatot kért a vörösterror rendszerének „valamennyi áldozata miatt”, és tagadta, hogy köze lett volna a korszakban elkövetett bűnökhöz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár