2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladó Marie Curie Párizs melletti háza, a lengyel állam megvásárolná

2021. május 12. 11:50 MTI

Lengyelország megvenné Marie Skłodowska-Curie Nobel-díjas lengyel kémikus és fizikus Párizs melletti, jelenleg eladó házát és művelődési központot létesítene ott – erősítette meg kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A lengyel sajtó hétfőn számolt be arról, hogy a Saint-Rémy-les-Chevreuse községben található ház eladó. Mateusz Morawiecki kormányfő aznap este a Twitteren megírta: lépéseket tett a ház megvásárlására.

A kormányszóvivő kedden egy tévéinterjúban kifejtette: a miniszterelnök utasította a párizsi lengyel nagykövetséget, hogy kezdeményezze a ház megvásárlását.

A ház nemcsak Skłodowska-Curie tudományos munkája, hanem a lengyel nemzeti büszkeség szimbóluma is – jelentette ki Piotr Müller. Ha sikerül a vásárlás, a Nobel-díjas tudós munkáját, valamint újabb lengyel tudományos sikereket is bemutató művelődési központot létesítenének az épületben.

Több lengyel politikus hétfőn arról beszélt, hogy a központ új esélyt jelentene Lengyelország Franciaországhoz fűződő történelmi kapcsolatának felelevenítésére, miután a 19. és 20. századi franciaországi lengyel emigrációra emlékeztető épületek sorsa kedvezőtlenül alakult.

Skłodowska-Curie és családja 1904 és 1906 között tartózkodott rendszeresen Saint-Rémy-les-Chevreuse-ben. A házban korabeli faliszőnyegek és csempék maradtak fenn. A 120 négyzetméter területű, 900 négyzetméternyi kerttel rendelkező, felújításra szoruló házat 790 ezer euróért (283 millió forintért) kínálják eladásra.

A két különböző tudományágban is - 1903-ban fizika, 1911-ben kémia - a Nobel-díjjal kitüntetett Marie Skłodowska-Curie (1867-1934) 1891-ben költözött Varsóból Párizsba, ahol a Sorbonne-on tanult, majd dolgozott.

Férjével, Pierre Curie-vel az École de Physique et Chimie laboratóriumában mágnesességgel és radioaktivitással kapcsolatos kutatásokat végeztek, felfedezték a polóniumot, majd a rádiumot. Antoine Henri Becquerel francia fizikussal közösen fizikai Nobel-díjat kaptak a radioaktivitás felfedezéséért.

Férje halála (1906) után Skłodowska-Curie a Sorbonne első női professzora lett. Folytatta a kísérleteket: 1910-ben tíz tonna uránércből előállította a rádiumot. A rádium és a polónium felfedezéséért megkapta a kémiai Nobel-díjat is.

A radioaktivitás gyógyászati alkalmazásainak kidolgozására Párizsban megalapította a Rádium Intézetet, amely a magfizika és a magkémia elismert nemzetközi központja lett. Az általa felfedezett sugárzásoknak esett áldozatául, fehérvérűségben halt meg. Hamvait 1995. április 20-án a Pantheonban helyezték el.

Életéről több film is készült. Varsóban 1967 óta működik a munkásságát bemutató múzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár