2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyszerű bűnözőnek és az igazság bajnokának is szívesen látja Spartacust az utókor

2023. szeptember 6. 14:22 Múlt-kor

Megtréfált rómaiak

A capuai kiképzőtáborból szökéssel próbálkozók közül végül mintegy hetven, konyhai bárdokkal és nyársakkal felszerelt harcosnak sikerült kijutni. Szétverték a Capuából ellenük küldött alakulatokat, majd – a legyőzött katonáktól zsákmányolt fegyverekkel felszerelkezve – visszahúzódtak a Vezúvhoz.

A lázadást a rómaiak ekkor még csak gladiátorok színjátékának tekintették, és egy legyintéssel elintézték. Az ellenfél lebecsülésének meglett a következménye. Gaius Claudius Glaber praetor szervezetlen sereg élén támadt rá a lázadókra, akik szőlőindákból és ágakból készített köteleken ereszkedtek le az ostromlók támadásával ellentétes oldalon lévő, járhatatlan sziklákkal szegélyezett hegyoldalon. Hátulról támadva szétverték a meglepett Glaber csapatait, majd Publius Varinius praetor egységeivel is elbántak.

Időközben szabad parasztok és rabszolgák tömegei csatlakoztak a campaniai földeken portyázó, és a zsákmányt egymás között egyenlő arányban felosztó csoporthoz. Számuk hamarosan elérte a 70 ezret.

A sereg ezután két részre szakadt. A felkelők egy jelentős hányada Spartacus egyik alvezérével, Krixosszal tartott, míg a Spartacus vezette több tízezres – rablástól és római foglyok lemészárlásától sem visszariadó – tömeg az Appennineken keresztül az Alpok felé vette az irányt.

Krixos i. e. 72-ben az apuliai Mons Garganusnál vereséget szenvedett Lucius Gellius Publicola konzul seregétől, Spartacus azonban megállíthatatlannak bizonyult. Hadjáratáról különbözőképpen számolnak be a források.

Appianosz tudósítása szerint Spartacus Közép-Itáliában legyőzte mind – a Krixos felett aratott győzelme után nyomába eredő – Gellius, mind Gnaeus Cornelius Lentulus Clodianus konzul seregét. Majd, miután „minden felesleges felszerelést elégetett, és valamennyi foglyot, még az igásállatokat is levágta, hogy serege könnyebben mozogjon”, Róma ellen indult. Hadaival Picenumnál ismét hatalmas vereséget mért a két konzuli seregre, de amikor az „örök város” falaihoz ért, „lemondott a Róma elleni támadás tervéről, mert még nem érezte magát harcra késznek, és serege sem volt kellőképpen felfegyverezve.”

Ezzel szemben Plutarkhosz arról számolt be, hogy a rabszolgahadsereg a Lentulus konzullal szemben aratott győzelem után az Alpok felé nyomult, és Mutinánál (Modena) szétverte Gallia Cisalpina helytartója, Gaius Cassius Longinus egységeit. A lázadók az Alpok hegyláncai előtt azonban hirtelen visszafordultak, és az Adriai-tenger partvonala mentén dél felé kezdtek el vonulni.

A szakértők a váratlan lépést különféleképpen magyarázzák. Sokak szerint a felkelők megrészegedtek a sikerüktől, és úgy gondolták, a gazdag itáliai városok és vidéki villák fosztogatásával hasznosabban eltölthetik az idejüket. Vannak, akik a Pó áradását sejtik a visszakozás mögött, mások pedig úgy gondolják, az Alpok hatalmas hegyvonulatai is félelmet kelthettek a rabszolgaseregben. A döntésben emellett az etnikai különbségek miatt kialakult konfliktus is szerepet játszhatott.

Közben a szenátus a sorozatos kudarcok miatt felmentette a két konzult, Gelliust és Lentulust, és Marcus Licinius Crassus praetort tette meg a sereg fővezérévé. Bár Spartacus sokáig hősiesen ellenállt, a szicíliai rabszolgatömegekkel való egyesülésének terve meghiúsult, és a rabszolgahadat végül Crassus, a későbbi triumvir győzte le a Silarus-folyó közelében i. e. 71-ben. A megtorlás kegyetlen volt. Elrettentésként 6000, az ütközetet túlélő rabszolgát feszítettek keresztre a Via Appia mentén. Spartacus feltehetően elesett a csatában, és testét tömegsírba temették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár