2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymáson taposva égtek és fulladtak meg több százan a történelem legsúlyosabb szórakozóhelyi tűzesetében

2021. szeptember 12. 16:16 Múlt-kor

Az amerikai szesztilalom 1933-as megszűnésével új erőre kapott az éjszakai élet az Egyesült Államok minden nagyvárosában. Nem volt ez másként a Massachusetts állambeli Bostonban sem: a város legfelkapottabb szórakozóhelye egy korábbi illegális kocsma, a Cocoanut Grove lett. A felhőtlen szórakozást 1942. november 28-án azonban egy tragikus esemény szakította meg, amely miatt a mai napig sokan emlékeznek a hely nevére.

Kétes hírű klub

A Piedmont Street 17. szám alatt a klubnak helyet adó épület 1916-ban épült, a Cocoanut Grove (Kókuszliget, a „kókusz” szó ma már „coconut” alakban írandó) pedig az 1940-es évekre egy több helyiséggel bíró, trópusi, egzotikus díszletekkel hangulatossá tett szórakozóhellyé nőtte ki magát.

A műpálmák és a bambusz, illetve rattan díszletek tömegével kidekorált klub már az alagsorban is terjeszkedett, ahol a konyhák, a hűtőkamra és a raktár közé ékeltek egy zenés termet.

A földszinten a zenekari emelvénnyel ellátott tánctermen kívül volt egy étkező és több bárhelyiség is, ezek egy részét a szomszédos épületekkel való egybeépítéssel hozták létre.

A Cocoanut Grove kapacitása hivatalosan 470 fő volt, azonban tulajdonosa nem a szabályok betartásáról volt ismert. Barnet „Barney” Welansky a híresztelések szerint utcai kemény fiúkat alkalmazott kiszolgálószemélyzetként, és a klub több kijáratát is bezárta, miután vendégek ezeken próbáltak távozni fizetés nélkül.

A klub legújabb helyisége, a pincében lévő Melody Lounge (Dallamszalon) éppen a napokban esett át a tűzoltóság tűzvédelmi vizsgálatán, amelyen megfelelőnek találták a szakértők – Welansky azonban az új helyiség szórakozóhelyként való működtetéséhez nem kérte ki a megfelelő hatósági engedélyt (kérdés, hogy feledékenységből vagy nemtörődömségből).

A helyiség engedély híján nem is fogadhatott volna vendégeket. Az ominózus estén Goody Goodelle énekes-zongorista szórakoztatta itt a közönséget egy forgószínpadon.

A tűz is ebben a teremben keletkezett, oka azonban máig ismeretlen. Egyes szemtanúk beszámolói szerint a Melody Lounge pálmafa-dekorációi közt láttak egy villanást, majd a terem egész díszítése lángra kapott.

Néhány ember szerint egy (illegálisan) ott dolgozó 16 éves fiú próbált egy gyufa lángja mellett visszacsavarni a helyére egy kilazult villanykörtét, ez azonban nem nyert bizonyosságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kiégett Cocoanut Grove a tűz utánA Cocoanut Grove helyiségeinek elrendezését bemutató rajzA holttestek eltávolítása a szórakozóhelyről, borzongó bámészkodók gyűrűjébenA tűzeset az újságok címlapján szerepelt, kiszorítva a háborús híreketTűzoltók szemlélik a helyszínt a tűz eloltását követőenA klub tulajdonosa, James (b) és Barney Welansky (j), valamint a gondnokként alkalmazott Jacob Goldfine óvadék ellenében elhagyják a rendőrségi őrizetet.Kórterem a bostoni kórházban, tele a Cocoanut Grove-i tűz sérültjeivelA kora ellenére (illegálisan) a klubban dolgozó Stanley Tomaszewski tanúskodik a bíróságon

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár