2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyiptomi stílusú, 3000 évnél is régebbi skarabeusz pecsétnyomóra bukkantak Izraelben

2022. december 2. 13:13 MTI

Több mint 3000 éves skarabeusz pecsétnyomót találtak egy régészeti oktató-kiránduláson Izrael központi részén, Tel-Aviv szomszédságában – jelentette a Maárív című újság hírportálja.

Egy iskolai túrán került napvilágra az értékes lelet, ugyanis a Tel Aviv melletti Azúr város Rabinról elnevezett iskolájában már harmadik éve tartanak kirándulásokat a nyolcadikosoknak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakembereinek vezetésével, hogy megismertessék a város lakóit helyi örökségükkel.

„Sétáltunk a terepen. Először egy homokba dobott játéknak tűnt. De egy belső hang azt súgta, hogy vegyem fel, és fordítsam meg. És rácsodálkoztam: ez egy skarabeusz, igazán tiszta metszettel, minden régészetrajongó álma. A tanulók nagyon fellelkesedtek” – mesélte a leletet megtaláló, a gyerekek régészeti kirándulását vezető Gilad Stern, a IAA oktatási központjának munkatársa.

„A skarabeusz pecsétek ganajtúró bogarat formáznak. Az ókori egyiptomiak a teremtés és az újjászületés megtestesülését látták a magánál kétszer nagyobb trágyagolyót görgető kis bogárban – hasonlóan a Teremtő Isten cselekedetéhez” – mesélte a lapnak Amir Golani az IAA bronzkor-szakértője.

„A skarabeuszt aláírásokhoz használták pecsétként, a hatalom és a státusz szimbóluma volt. Néha láncba vagy gyűrűbe helyezték a kékeszöld bevonatú cseréptárgyat. Talán kiesett egy tekintélyes ember kezéből, vagy szándékosan temették el a földbe más tárgyakkal együtt, és több ezer év után felszínre került” – tette hozzá.

A pecsét valószínűleg egy helyi uralkodó legitimációjának jelenetét ábrázolja. Alsó, lapos részén egy széken ülő alak, előtte pedig egy álló alak látható, aki karját az ülő feje fölé emeli. Az álló alak megnyúlt feje az egyiptomi fáraó koronáját jelezheti: talán a fáraó nevében éppen egy helyi kánaáni uralkodót ruház fel hatalommal.

A késő bronzkorban, az i. e. 2. évezredben Izrael földjén a helyi kánaáni uralkodók egyiptomi politikai és kulturális uralom alatt éltek, mely ellen olykor fellázadtak. A skarabeusz jellegzetes egyiptomi jelkép, de Egyiptom határain kívül is elterjedt ebben a korban.

Izraelben több száz került a skarabeusszal díszített tárgyakból, főleg sírokból. Többet Egyiptomból hoztak, de sokat egyiptomi hatásra Izraelben készítettek helyi művészek. Az Azúrban frissen megtalált darab a szakemberek szerint szintén helyi kézműves munkája lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár