2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Egyedülálló képek Queenie-ről, az 1950-es és ’60-as évek vízisíelő elefántjáról

2021. június 10. 09:14 Múlt-kor

Amikor az ember az elefántok és a víz kapcsolatára gondol, elsősorban a sekély tavakban vagy folyókban fürdőző, ormányukkal magukat öntözgető példányok juthatnak eszébe. Queenie, a nőstény ázsiai elefánt esete egészen más volt: a fogságban nevelkedett állat az 1950-es és 1960-as években arról vált híressé, hogy amerikai gazdái megtanították vízisíelni, a mutatvánnyal pedig nagy sikert arattak országszerte.

Queenie
Queenie a vízen

Queenie 1952-ben született a vadonban Thaiföldön, befogása után nem sokkal azonban az Egyesült Államokba szállította a korszak híres állatimportőre, Henry Trefflich, aki New Yorkban bocsátotta áruba. 1953-ban, kilenc hónapos korában vásárolta meg őt Vermont állambeli új állatkertje számára Bill Green üzletember, akinek lánya, Elizabeth (Liz) különleges kapcsolatot alakított ki vele.

A fiatal elefánt és az ekkor nyolcéves lány szinte minden idejüket együtt töltötték, és hamar kiderült, hogy Queenie jóval többre hivatott, mint hogy egy egyszerű állatkerti kifutóban nézegessék a vendégek: Elizabeth különböző mutatványokra tanította be, és néhány év múlva, amikor a lány 12 éves volt, már fellépéseket is szerveztek országszerte.

A legsikeresebb mutatvány kétségkívül az volt, amikor Elizabeth és Queenie együtt vízisíeltek. Nem Queenie volt azonban a világon az első elefánt, aki megtanulta e vízi sport alapjait: korábban a floridai Ponce de León Springsben már fellépett egy mutatványos társulat egy Sunshine Sally nevű elefánttal, aki valószínűleg példaként szolgált Elizabeth és Bill Green előtt az intelligens, nagy testű állatok képességeit illetően. Mindenesetre Sally már nyugdíjba vonult, mire az ifjú Queenie karrierje megkezdődött, így a legtöbb ember számára ő volt az első elefánt, akit vízisíelni láttak.

Bár sokan megbotránkoztak a mutatványon, aggódva amiatt, hogy az veszélyes az állat számára, Elizabeth Green (ekkor már Elizabeth Dane) egy fellépés után úgy nyilatkozott: „Teljességgel imádta a síelést. Mindig belemártja az ormányát a vízbe, felszippant egy nagy adag vizet, és mindenfelé szertefújja! Imádta. Az elefántok tudnak úszni. Azon a részen a víz nem olyan mély, és ha fel is borult volna, tud úszni. Nem volt veszély.”

Ilyen baleset mindössze egyszer történt: 1959-ben, a Pennsylvania állambeli Pittsburgh alapításának 200. évfordulóját ünneplő fesztivál keretében Queenie is fellépett gazdáival az Allegheny folyón. Egy elhaladó motoros hajó azonban akkora hullámokat keltett a mutatvány közben, hogy Queenie a vízbe borult, amely igen mély volt. A mellette síelő Bill Green kezével a felszín felett tartotta az elefánt ormányát, Queenie pedig ösztönös lábmozgással úszva tartotta magát a felszín közelében. Rövidesen sikerült keríteni egy megfelelő teherbírású darut, amellyel aztán kiemelték Queenie-t.

A különféle vásárokon, cirkuszokon és hasonló rendezvényeken kívül Queenie rendszeresen fellépett televíziós műsorokban is, és országos ismertségre tett szert. 1965-ben a Mercury hajómotorgyártó cég (amelynek csak a neve közös a hajdani autómárkával) az ő mutatványával hirdette termékeit a hírlapokban.

1967-ben Elizabeth már egyetemi tanulmányait folytatta, így nemigen jutott ideje a fellépésekre, Bill Green pedig elhunyt, így Elizabeth és édesanyja meghozták a nehéz döntést, hogy eladják Queenie-t. Először egy „elefántos performanszcsapathoz” került Michigan államba, ahol folytatta fellépéseit, majd 1981-ben a Circus Gatti nevű cirkuszhoz, ahol szokványos cirkuszi mutatványokra alkalmazták.

Innen 2003-ban vonult „nyugdíjba”, egy Georgia állambeli állatos élményparkba, ahol békében élt egy kifutóban. A 2000-es években Elizabeth többször meglátogatta, beszámolója szerint az eltelt évtizedek ellenére Queenie – aki a mostoha cirkuszi bánásmód miatt a többi ember iránt eddigre rendkívül bizalmatlan volt – felismerte őt, és felvillanyozva mozgatta füleit, miközben Liz az ormányát ölelte át, ahogy azt gyermekkorában is tette.

Queenie-t végül 59 éves korában, 2011-ben altatták el krónikus egészségi gondjai miatt. Eddigre már az egyik, ha nem a legidősebb ázsiai elefánt lehetett egész Észak-Amerikában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár