Hitler elfeledett szövetségesei

Egyedülálló, eredeti késő Vinča terrakotta figura a BÁV aukcióján

2016. november 9. 16:12

Egy igazi kultúrtörténeti ritkaság, egy eredeti késő Vinča terrakotta figura is árverésre kerül a BÁV Művészeti aukcióján november 10-én. Az i. e. 5400–4600 körül készült szobor Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának emléke.

Vinča terrakotta figura

Nem meglepő, hogy Magyarországon kivételesen ritkán kerül a gyűjtők elé megvásárolható Vinča szobor, hiszen a fennmaradt alkotások túlnyomó többsége múzeumok gyűjteményében lelhető csak fel. Világszerte is nagy feltűnést kelt, ha egy-egy aukción elérhetővé válik egy szobor, ami általában az eredeti ár 6-7-szereséért kerül az új tulajdonosához. (Christie’s)

Az árverésre kerülő 17 cm-es szobor kiemelkedő kultúrtörténeti jelentőséggel bír. Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának, a Vinča-Tordosi kultúra tárgyi emléke. Ez a nép a Maros középső folyása mentén, a Déli-Kárpátok és az Érchegység között, keleten pedig Fogarasig nyúló területen élt. Elsőként használták fel a rezet nagy mennyiségben, és elsőként kezdtek földműveléssel is foglalkozni. Kulturális emlékeik felfedezését a nemzetközi szakirodalom Miloje Vasić-hoz köti, aki 1908-ban a szerbiai Vinča falu közelében tárta fel az újkőkori települést.

A gazdag tárgykultúrával rendelkező nép leleteinek nagy része kultikus tárgy: kézzel készített áldozati, emberformájú vagy állat alakú edények, szobrocskák, melyeket pálcáikkal benyomott gödrökkel, ujjbenyomással, körömcsípéssel és piktografikus jelekkel is díszítettek. A most aukcióra bocsátott égetett cserép szobor nagyon kedvező 6 millió forintos kikiáltási árral indul, ami látva a nemzetközi leütési árakat nagy licitharcot vetít előre.

További információk: www.bav.hu/aukcio

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!